Göteborgs-Posten

Krafttag mot havsskräp

- CAMILLA MOESTEDT molndal.harryda@gp.se

Plast motsvarand­e 120 badkar beräknas flyta i land varje dygn – på Västkusten. Nu ska stränderna rensas av tusentals ungdomar som påbörjar arbetet i helgen.

Det är idrottsrör­elsens miljöorgan­isation Städa Sverige som för nionde året i rad tar ett krafttag för miljön och med hjälp av ungdomar ska städa upp längs Sveriges kuster.

Vid den inledande städningen, som påbörjas i morgon, lördag, kommer ungdomar från totalt 80 västkustfö­reningar att hjälpa till i arbetet längs bland annat Bohuskuste­n, som sägs vara en av de mest nedskräpad­e i hela Europa.

Satsningen genomförs i samarbete med kommunerna och samverksan­splattform­en Ren och Attraktiv Kust, Länsförsäk­ringar Göteborg och Bohuslän, samt Returpack-Pantamera. Arbetet fortsätter därefter längs resten av landets kuster. MÅLET FÖR den 30-årsjubiler­ande miljöorgan­isationen är att under året engagera 30 000 städande ungdomar, som belönas med pengar till sin klubb- eller lagkassa.

– För att öka engagemang­et har vi också tagit fram en film som tydliggör hotet med ilandflyta­nde plast och annat skräp men som också visar att det går att göra något, säger Mats Wesslén, vd för Städa Sverige i ett pressmedde­lande.

I filmen illustrera­s detta hot med en armada av badkar fyllda med plastskräp som närmar sig kusten, men också av hoppingiva­nde bilder av kuststädan­de ungdomar med gula säckar.

En av de föreningar som kommer att hjälpa till är Tjörns konståknin­gsklubb som fått i uppdrag att städa en kuststräck­a på Härön.

– Det är första gången vi är med och det känns både roligt och hedrande att ha blivit utvalda att få delta i detta arbete, säger Petra Martinsson, lagledare för laget Team Seaside.

– Jag ser det också som en kul och bra grej för att stärka teamkänsla­n genom att jobba för något viktigt tillsamman­s, som förstås också gynnar oss och ger ett efterlängt­at ekonomiskt tillskott till föreningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden