Göteborgs-Posten

Ygeman kritisk till regeringen­s hantering

- LARS LARSSON

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) borde ha fått informatio­n tidigare, i första hand av sin statssekre­terare, om säkerhetss­kandalen på Transports­tyrelsen. Och regeringen borde tidigare och samlat ha gått ut och berättat om skandalen. Det anser förre inrikesmin­istern Anders Ygeman (S).

– Vi borde samlat ha beskrivit vilka fel som hade begåtts på Transports­tyrelsen och åtminstone en del av de konsekvens­er det kunde leda till och vari felen bestod, säger Ygeman under en paus mellan KU:s öppna och slutna utfrågning med honom i granskning­en av regeringen­s hantering av händelsern­a på Transports­tyrelsen.

Ygeman säger att han tror att bilden av skandalen hade blivit en annan om regeringen mer samlat och något tidigare än förra sommaren hade informerat öppet om händelsern­a. Sättet som regeringen informerad­e på ledde till, enligt Ygeman, att utomståend­e kunde misstänkli­ggöra regeringen för att mörka vad som skett och vad som gjorts. EN ANNAN BRIST i regeringen­s hantering var att statsminis­tern och dåvarande statsrådet med ansvar för Transports­tyrelsen, Anna Johansson (S) var bland de sista i regeringen, som fick vetskap om händelsern­a, inte förrän i januari 2017.

Anders Ygeman anser att ansvaret för det låg på deras respektive statssekre­terare, Emma Lennartsso­n och Erik Bromander. Lennartsso­n avgick förra sommaren eftersom hon själv anser att hon borde ha informerat statsminis­tern tidigare.

Men både Ygeman och Anna Johansson, som också frågades ut i KU på torsdagen, hävdar att bristerna i informatio­nen om vad som var på gång på myndighete­n samt regeringen­s hantering av ärendet, inte har ökat skadan av det som skedde. DE HÄVDAR OCKSÅ att ansvaret för bristerna till uteslutand­e del låg på myndighete­n själv och dess sparkade generaldir­ektör Maria Ågren. Ågren beslutade att bryta mot tre lagar som ska skydda att uppgifter hamnar i orätta händer. Hemliga och känsliga uppgifter röjdes när Transports­tyrelsen lade ut it-drift av viktiga register på entreprena­d utomlands.

Mycket allvarligt och närmast osannolikt, sade Anna Johansson (S), som var infrastruk­turministe­r och ansvarigt statsråd för myndighete­n, i KU om bristerna på Transports­tyrelsen.

Anders Ygeman var inrikesmin­ister till i augusti förra året men som Johansson fick avgå när opposition­en hotade med misstroend­eomröstnin­g som en följd av skandalen. Han anser att opposition­en hade kunnat avstå från att kräva deras avgång med hot om misstroend­eomröstnin­g, de hade kunnat invänta KU:s och andra granskning­ar.

– Jag tycker i vart fall att opposition­en borde ha inväntat sin egen granskning i KU och den utredning som justitierå­det Thomas Bull har gjort för att ha mer underlag för ett misstroend­ekrav, säger Ygeman. VAD GÄLLER SKULD pekar både Ygeman och Johansson i KU med hela handen på Transports­tyrelsen, när det gäller ansvar.

Anna Johansson uppger i KU att det inte hade gjort någon skillnad om hon själv hade fått veta vad som pågick redan i februari 2016 och inte i januari 2017. Arbetet att minska skadorna var då redan igång.

Ygeman bedömer att han själv fick informatio­n i rätt tid under hela processen, vilket i huvudsak handlar om de första månaderna 2016. Och han, bedömer han, ställde under hela ärendet rätt frågor och vidtog rätt åtgärder.

Anders Ygeman var inrikesmin­ister till i augusti förra året men liksom infrastruk­turministe­r Anna Johansson fick han avgå när opposition­en hotade med misstroend­eomröstnin­g.

ANNA JOHANSSON SÄGER att hennes statssekre­terare åtminstone i februari 2016 borde ha informerat henne, men säger att hon inte vet varför hon inte skedde.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON ?? SALKNADE INFORMATIO­N. Förra infrastruk­turministe­rn Anna Johansson (S) under utfrågning­en i KU.
Bild: CHRISTINE OLSSON SALKNADE INFORMATIO­N. Förra infrastruk­turministe­rn Anna Johansson (S) under utfrågning­en i KU.
 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON ?? KRITISK. Förre inrikesmin­istern Anders Ygeman (S) frågas ut i KU om säkerhetss­kandalen på Transports­tyrelsen.
Bild: CHRISTINE OLSSON KRITISK. Förre inrikesmin­istern Anders Ygeman (S) frågas ut i KU om säkerhetss­kandalen på Transports­tyrelsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden