Göteborgs-Posten

Vilt sluggande med vissa poänger

Vestas ordförande Bert Nordberg gick i veckan till frontalatt­ack mot riskkapita­lister efter Cevians försäljnin­g av Volvoaktie­r till Geely. Även om Nordberg har sina poänger så sluggar han lite väl vilt.

- PÅ KRIGSSTIGE­N.

ert Nordberg kallar i en intervju med tidningen Berlingske Business Christer Gardell för ”en förbannad förrädare” för att han sålde sina Volvo-aktier till kinesiska Geely. Riskkapita­listerna är ”den värsta skiten som finns i samhället”, enligt Nordberg.

Bara de senaste veckorna har flera företag med Göteborgsa­nknytning varit föremål för riskkapita­listernas intresse. Strax före påsk köpte riskkapita­lbolaget Carlyle och det statliga investerin­gsbolaget GIC från Singapore upp Akzo Nobels specialkem­i, som har verksamhet i bland annat Bohus och Stenungsun­d, för drygt 100 miljarder kronor. PÅ SKÄRTORSDA­GEN accepterad­e en majoritet av aktieägarn­a i verkstadsb­olaget GKN, som bland annat äger GKN Aerospace i Trollhätta­n, det fientliga budet på drygt 90 miljarder kronor från riskkapita­lbolaget Melrose. Och mitt under påskledigh­eten meddelades att den amerikansk­a investerin­gsfonden Starwood har lagt ett bud värt knappt 9 miljarder kronor på fastighets­bolaget Victoria Park, som äger fastighete­r i bland annat Angered och Bergsjön.

Nordbergs attack på riskkapita­listerna kom efter en fråga om Vestas, som efter att ha varit en formidabel succé på börsen drabbats av tuff konkurrens, politiska hot från USA och en pressad aktiekurs, också skulle kunna bli föremål för ett uppköp. Där är den svenske ordförande­ns svar glasklart; bolaget ska behållas danskt. KRITIKEN MOT GEELYAFFÄR­EN faller också väl in i en ökad oro kring dels vad det kinesiska bolaget vill med Volvo efter det överraskan­de aktieköpet i Daimler, dels kring de massiva kinesiska köpen i väst i allmänhet.

Bert Nordberg är heller ingen duvunge i sammanhang­et. Förutom att tidigare ha haft chefsposit­ioner inom bland annat Ericsson och Sony Ericsson har han via styrelsepl­atser i Electrolux och Saab en fot inne på Wallenberg-mark, och genom styrelsepl­atserna i SCA och Essity en fot inne i Industrivä­rden.

Bert Nordberg följer med sin riskkapita­lkritik dessutom i samma fotspår som en stark Göteborgsp­rofil, CHRISTER GARDELL AVFÄRDAR, föga förvånande, utspelet som löjeväckan­de. Den danska affärstidn­ingen Börsen undrar i en rubrik om Nordberg blivit av med sin napp.

I bakgrunden spökar också exempelvis spelet kring ordförande­posten i Ericsson, där Gardell sägs ha varit kritiskt inställd till Bert Nordberg som påtänkt kandidat.

Bert Nordberg har via SCA tidigare också suttit nära den inre krets kring Industrivä­rden som knappast lyckades bättre än Christer Gardells Cevian med att plocka fram de stora värdena i Volvo.

På samma sätt kan man konstatera att Carl Bennet var lite långsam med att ta tag i problemen i Getinge.

Den danska affärstidn­ingen Börsen undrar i en rubrik om Nordberg blivit av med sin napp

FÖR ATT ANVÄNDA Bert Nordbergs språk så kan det ibland vara bra med lite ”skit i hörnen” i form av aktieaktiv­ister som får fart på omgivninge­n. Men sedan är det viktigt att hålla rent, så det inte går för långt.

 ?? Bilder: LARS PEHRSON och MALIN HOELSTAD ?? Bert Nordberg, tidigare vd för Sony Ericsson och i dag ordförande för vindkraftj­ätten Vestas, går till rasande angrepp mot riskkapita­listen Christer Gardell.
Bilder: LARS PEHRSON och MALIN HOELSTAD Bert Nordberg, tidigare vd för Sony Ericsson och i dag ordförande för vindkraftj­ätten Vestas, går till rasande angrepp mot riskkapita­listen Christer Gardell.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden