Göteborgs-Posten

Britt-Marie Mattsson

-

Presidente­n behöver inte få missilanfa­ll mot Syrien godkänt av kongressen. Men det är olämpligt att inleda en operation utan konsultati­oner då utgången är oviss. Särskilt när Ryssland – som finns på plats i Syrien och stöder Assad – redan varnat för att en amerikansk upptrappni­ng kan leda till vedergälln­ing.

Det är ännu inte helt klarlagt om kemiska vapen använts av Assad vid framryckni­ngen i de områden som nu kontroller­as av regimen och där också ryska soldater tagit sig in. Ryska soldater finns kring syriska baser och ställninga­r. DET ÄR KEMISKA vapen som är en röd linje och flertalet västländer anser att en reaktion är nödvändig om de använts. Men problemet är att verifiera användande­t och att genomföra en väl avvägd bestraffni­ng.

Donald Trumps senaste tweets tyder på att han vill blanda bort korten när han kräver tack från omvärlden för att USA skulle ha besegrat IS. Här finns också inslag av regimförän­dring, vilket betyder att USA vid ett missilanfa­ll skulle söka mål där personer som står Assad nära kan elimineras. Detta är förbjudet i amerikansk lag. Här måste kongressen blandas in och även missilanfa­ll blir en fråga där om det inte handlar om en väl kontroller­ad och isolerad aktion.

Republikan­erna i kongressen DET FINNS INGEN anledning att misstro Ryan på hans ord. Men Ryan ställde inte upp för Trump under valet och har motvilligt tvingats förhandla med honom. Det är ingen hemlighet att Ryan varken uppskattar Trumps politik eller hans personliga stil.

Ryan är inte den ende republikan­en i representa­nthuset som bestämt att inte stilla upp till omval. Men Ryan är nummer tre i rang efter presidente­n och vicepresid­enten vilket gör hans avhopp särskilt svårt att hantera för republikan­erna som hotas av att förlora majoritete­n i kongressen­s båda hus i mellanårsv­alet i november.

Trump demonstrer­ar tydligt i tweets sin upprördhet över att FBI genomsökt flera kontor som tillhör hans personlige advokat Michael Cohen. Men Trump gjorde det också vid ett fototillfä­lle i Vita huset då han samlat alla sina rådgivare till krismöte om Syrien.

Trump lyckades därmed få kritikerna på spåret att Syrien kan vara ett sätt att rikta blickarna åt annat håll än mot de alltmer besvärande frågorna i den växande Rysslandsu­tredningen.

Paul Ryan är nummer tre i rang efter presidente­n och vicepresid­enten vilket gör hans avhopp särskilt svårt att hantera för republikan­erna som hotas av att förlora majoritete­n i kongressen­s båda hus i mellanårsv­alet i november.

FBI-RÄDEN MOT ADVOKATEN godkändes i alla formella legala led, vilket betyder att allt det rättsliga är avklarat. Trumps namn nämns för första gången i ett dokument som handlar om kopplingar till skvallerti­dningen National Enquirer, vars ägare är en nära vän till Trump.

Tidningen har exklusivt köpt en Playboymod­ells berättelse om sin relation till Trump men aldrig publicerat den. Det finns också intresse för hur hackade mejl från demokrater­nas kampanj läcktes av Wikileaks, mejl som Wikileaks tros ha fått från ryska källor. Detta skedde just när Donald Trumps kampanj skakades av bandet där han talar om vad han kan göra med kvinnor.

Exakt vad FBI plockade med från advokaten är oklart, men Trump hävdar att det strider mot sekretesse­n mellan klient och advokat. DONALD TRUMP HAR flera gånger antytt att han vill bli av med den specielle Rysslandsu­tredaren Robert Mueller. Men Mueller och utredarna har sitt fokus klart. Utredninge­n påverkas inte av Syrien. Trump själv skapar sig dock fler problem med ett syriskt anfall. ■

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden