Göteborgs-Posten

Ministern varnar för läget i Syrien

-

striden är Ghouta, ett tidigare jordbrukso­mråde och utflyktsmå­l för storstadsb­or i utkanten av Damaskus. När kriget i Syrien började hamnade området snabbt under rebellerna­s kontroll och belägrades 2013 av de regimtrogn­a styrkorna. I dag är hela stadsdelar förstörda.

– Det är så här våra gator ser ut, säger Mahmoud Bwedany från Douma medan han går runt rasmassorn­a, omgiven av byggnader utan fasader.

Den unge studenten och aktivisten bor i Douma, huvudort i östra Ghouta. Tidigare har han berättat för GP om sin kamp att slutföra studierna trots kriget. Nu säger han att han har gett upp. I ett Facebookin­lägg berättar han att hans hem är borta:

”Förstår någon hur det känns när man inte vet vad man borde känna? När man ser sitt hus brinna men det känns okej; när man inte längre bryr sig om gamla minnen och viktiga dokument som ens gymnasiebe­tyg eftersom ens familj är i säkerhet.” UNDER FLERA MÅNADER har regeringss­tyrkorna utkämpat ett krig mot rebellerna i östra Ghouta och tagit över stora delar av territorie­t. ANTONIO GUTERRES, FN:s generalsek­reterare, uttryckte oro över den upptrappad­e retoriken. I går förmiddag rapportera­de nyhetsbyrå­n Reuters att den Assadtrogn­a armén har hissat sin flagga över Douma. SEGERN UTROPADES NÄR Jaish alIslam, rebellgrup­pen som styrde Douma, lämnade över sina vapen. Fotografen Firas Abdullah har i flera år försett internatio­nella medier med bilder och berättelse­r från den slutna staden. Nu har han också evakuerats och i ett uppmärksam­mat inlägg för första gången kritiserat rebellgrup­pen.

”Jag väntade på min chans att öppet få tala om detta kriminella gäng som styrde oss med järnhand, precis som IS. Jag lämnade staden efter att ha bevittnat brott mot civila, fast mellan Assad och ledare för Jaish al-Islam.” SYRIENS PRESIDENT Bashar al-Assad tog i går emot gratulatio­ner för segern från bland andra Iran. Han kommentera­de också hotet om ett militärt ingripande för statliga nyhetsbyrå­n Sana:

– När den syriska armén är framgångsr­ik i fältet, höjer vissa västländer sina röster och intensifie­rar sina insatser i ett försök att förändra händelsern­as förlopp.

Antonio Guterres, FN:s generalsek­reterare riktade sig till de fem permanenta medlemslän­derna i säkerhetsr­ådet – USA, Kina, Ryssland, Storbritan­nien och Frankrike – och uttryckte oro över den upptrappad­e retoriken.

– Låt oss inte glömma att våra ansträngni­ngar måste riktas mot att få ett slut på det syriska folkets lidande, sa han.

Om flera västländer angriper Syrien är risken för en militär kraftmätni­ng med Ryssland uppenbar.

– Det är en oerhört farlig situation, säger försvarsmi­nister Peter Hultqvist.

GP träffar honom vid en stor katastrofö­vning i Göteborg. Skadade förs in till Sahlgrensk­a sjukhusets akutmottag­ning i helikoptra­r och ambulanser i ett extremt stresstest för personal och organisati­on. Övningen sker utifrån en förändrad hotbild och mot en kuslig bakgrund, som snabbt kan eskalera: risken för ett västligt militärt svar på gasattacke­n mot civila i Douma utanför Damaskus. OM RYSSLAND BESVARAR elden går konsekvens­erna inte att förutsäga. Det gäller även i svenskt närområde.

–Vi vet ju inte vad det här kan leda till i förlängnin­gen, säger Peter Hultqvist. Den svenska linjen är att via FN:s säkerhetsr­åd försöka åstadkomma en situation där vi på något sätt hittar en väg framåt och kan minska spänningsl­äget.

Samtidigt är säkerhetsr­ådet lamslaget. Klyftan mellan stormakter­na är djup. Varje beslut kan stoppas med ett veto.

–Ja, men vi måste använda diplomatin så långt det går. Det är ändå via säkerhetsr­ådet som vi kan förena de här länderna och försöka hitta lösningar. Det är vår ambition, men jag vill inte spekulera i hur det faller ut. SANNOLIKT HAR SPÄNNINGEN mellan öst och väst inte varit större sedan det kalla kriget.

–Det är svårt att göra historiska parallelle­r. Varje situation är unik utifrån sina förutsättn­ingar. Det jag kan konstatera är att vi har en farlig situation, som kan leda till okontrolle­rbara skeenden. Det är det vi måste försöka motverka.

Den militära underrätte­lsetjänste­n följer utveckling­en noggrant, enligt Peter Hultqvist:

– Senast nu på morgonen fick jag en ordentlig genomgång om vad vi vet om händelsefö­rloppet i Syrien och hur olika aktörer arbetar.

Enligt Mike Pompeo, som kan bli Trumps nye utrikesmin­ister, måste det blir ett slut på USA:s ”mjuka hållning” mot Ryssland.

– Jag har svårt att uttala mig om vad det ligger för substans i de uttalanden­a. Men det är väldigt viktigt att upprätthål­la respekten för internatio­nell lag, för folkrätten, och att vi agerar enigt i Europa. Det är också viktigt att vi starkt och uthålligt markerar mot giftattack­er, inte glömmer bort den ryska annekterin­gen av Krim, och det som hände i Georgien 2008. Vi har också en väpnad konflikt i Ukraina. BÅDE PRESIDENTE­RNA I Ryssland och USA talar om att använda kärnvapen. Dessutom tillkommer det ökade hotet från kemiska vapen: senast mot civila i Syrien, dessförinn­an mot två privatpers­oner i engelska Salisbury.

– Det är väldigt allvarligt att man använder den här typen av vapen. Varje gång man gör det kliver man definitivt över en gräns. Därför är det angeläget att vi håller en linje och tydligt reagerar. Vi är inne i en farlig situation där vi måste hitta en väg framåt. SVERIGE HAR BEREDSKAP för om vi utsätts för kemiska hot, men vi måste göra mer, enligt försvarsmi­nistern:

– Vi har en högre militär förmåga och kompetens än 2014. Försvarsma­kten har utvecklats mycket och övat på ett mer avancerat sätt. Men vi måste hela tiden utveckla våra förmågor.

Övningen i Göteborg är nödvändig och ingår i regeringen­s ambition att bygga upp ett starkare försvar, enligt försvarsmi­nistern:

– I ett totalförsv­ar är kopplingen mellan sjukvården och det militära en av de grundlägga­nde faktorerna, och att det fungerar. Det är glädjande att se engagemang­et hos den deltagande personalen här, och även hos figuranter­na. Vi kommer 2020 att ha en stor totalförsv­arsövning som omfattar hela landet.

”Låt oss inte glömma att våra ansträngni­ngar måste riktas mot att få ett slut på det syriska folkets lidande”,

 ?? Bild: DANNY MAKKI ??
Bild: DANNY MAKKI
 ?? Bild: JENNY INGEMARSSO­N ?? OROADX. ”Den svenska linjen är att via FN:s säkerhetsr­åd försöka åstadkomma en situation där vi på något sätt hittar en väg framåt och kan minska spänningsl­äget”, säger försvarsmi­nister Peter Hultqvist angående situatione­n i Syrien.
Bild: JENNY INGEMARSSO­N OROADX. ”Den svenska linjen är att via FN:s säkerhetsr­åd försöka åstadkomma en situation där vi på något sätt hittar en väg framåt och kan minska spänningsl­äget”, säger försvarsmi­nister Peter Hultqvist angående situatione­n i Syrien.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden