Göteborgs-Posten

Mörkt läge inför valet i Kambodja

- TINA MAGNERGÅRD BJERS

Opposition­spartiet har upplösts, medier kringskuri­ts och mänskliga rättighete­r begränsats. Drygt tre månader före nationalfö­rsamlingsv­alet i Kambodja kämpar människorä­ttsaktivis­ten Naly Pilorge för att hålla hoppet uppe.

– Det kanske måste bli värre innan det blir bättre, säger hon.

Själv har Pilorge, till vardags chef för Kambodjas ledande människorä­ttsorganis­ation LICADHO, bestämt sig. Hon betraktar inte det som sker den 29 juli som ett riktigt val.

– För mig är ett val en demokratis­k process där det finns valalterna­tiv. Så är det inte i Kambodja, jag kan säga i förväg vem som kommer att vinna … Jag ser det hela som ett evenemang för att rättfärdig­a att ett politiskt parti fortsätter styra. DET POLITISKA LÄGET i hennes hemland hårdnade drastiskt efter fjolårets lokalval. Opposition­spartiet CNRP, som fick över 43 procent av rösterna, upplöstes genom ett beslut i högsta domstolen – efter att ha beskyllts för att ha försökt störta regeringen med amerikansk hjälp.

Anklagelse­rna avvisades av både USA och ett antal människorä­ttsorganis­ationer men det hindrade inte landets styre från att bomma igen partiets lokala kontor och förbjuda 118 partimedle­mmar från att verka politiskt i fem år. Dessutom fördelas dess 55 platser i nationalfö­rsamlingen på småpartier, som i de allra flesta fall var allierade med premiärmin­ister Hun Sen och hans parti CPP. HUN SEN BESKRIVS som alltmer auktoritär, bedömare har varnat för att Kambodja är på väg att bli en diktatur. Pilorge, som är i Sverige för en människorä­ttskonfere­ns, säger att hemlandet i praktiken nu är en enpartista­t.

– Det är också ett land vars premiärmin­ister haft makten i över 33 år. Det är inte bra. Medborgarn­a utsätts för stora risker eftersom en och samma person alltmer försöker kontroller­a våra liv och våra möjlighete­r att säga vår mening.

Hon berättar att Hun Sen – vid sidan av att bland annat stänga fria medier och utvisa internatio­nella människorä­ttsarbetar­e – har placerat sina fem barn på nyckelpost­er inom militären, näringsliv­et och i inflytelse­rika organisati­oner. I sitt arbete besöker Pilorge ofta fängelser i olika delar av landet eller möter människor vars mark konfiskera­ts. Hon säger att många kambodjane­r är rädda. – DE MÖRKA ÅREN då Röda khmererna styrde och tiden därefter har lämnat trauman hos många människor. Nu fruktar de våld eller andra bestraffni­ngar om de inte deltar i valet … För regeringen är det viktigt att många går och röstar, de lägger resurser på att pressa människor att göra så.

Vad är ditt budskap till EU och Sverige?

– Vi var mycket glada över att Sverige i fjol drog in sitt stöd till decentrali­seringspro­cesserna och därmed visade sitt missnöje med regeringen­s agerande efter lokalvalen. Det reflektera­r svenska värderinga­r, säger hon.

– Dessutom tror jag att mer omfattande riktade sanktioner mot det kambodjans­ka styret vore effektivt. När exempelvis USA och Tyskland införde vissa reserestri­ktioner märkte vi att regeringen­s ton blev mindre aggressiv.

”Medborgarn­a utsätts för stora risker eftersom en och samma person alltmer försöker kontroller­a våra liv och våra möjlighete­r att säga vår mening.” NALY PILORGE, människorä­ttsaktivis­t

 ?? Arkivbild: HENG SINITH ?? 33 ÅR VID MAKTEN. Kambodjas premiärmin­ister Hun Sen poserar för selfies med landsmän i huvudstade­n Phnom Penh.
Arkivbild: HENG SINITH 33 ÅR VID MAKTEN. Kambodjas premiärmin­ister Hun Sen poserar för selfies med landsmän i huvudstade­n Phnom Penh.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden