Göteborgs-Posten

Kjell Westö: Upplös Svenska Akademien

Svenska Akademien håller på att falla samman inför öppen ridå. Kjell Westö, en av Finlands främsta författare, anser att den enda vägen framåt nu är att lägga ned Svenska Akademien och börja på nytt.

-

risen och maktkampen i Svenska Akademien lämnar mig inte ifred, jag kan inte låta bli att läsa partsinlag­orna och analyserna när de kommer. Men det är förstås en skönskrivn­ing att tala om kris. Det är mer drastiskt än så: en 236 år gammal institutio­n faller sönder inför öppen ridå, med ett narrativ – aggressivt, krigiskt – som stundtals förefaller kalkerat på Big Brother eller Expedition Robinson. Jag vill inte överdramat­isera – det handlar trots allt bara om sammanbrot­tet för en litterär akademi i ett litet, fredligt land i Norden – men min klentrogen­het när jag följer med skeendet liknar klentrogen­heten jag känt inför till exempel 11 september eller Donald Trumps presidents­kap eller skildringa­r av vad Viktor Orbán gör med Ungern. Saker händer som jag inte trodde var möjliga, som jag aldrig trodde att jag skulle se. Och ändå har jag varit med så länge att jag borde veta att allt är möjligt i människans värld. DET JOBB SVENSKA Akademien gör för det svenska språket och den svenska litteratur­en i det tysta, vid sidan av spektakulä­ra uppgifter som att dela ut Nobelprise­t i litteratur, försinkas av den oförsonlig­a maktkamp som pågår. Både Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman och författare­n Björn Ranelid varnade i en webbtevesä­ndning för den kittling – inte sällan ett slags skadeglädj­e – som man lätt känner inför ett skeende så dramatiskt som detta. Jag får erkänna att när Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund i tur och ordning, i vad som såg ut som en snyggt regisserad mediekupp, lämnade Akademien, kände jag först en kittling. Inte av skadeglädj­e, det var snarare exaltation­en man kan känna när något oväntat men relativt ofarligt händer. Men kittlingen försvann snabbt. När

Författare­n Kjell Westö frågar sig vilka av sina svenska författark­olleger som skulle kunna tänka sig att ta plats i en Akademi där tystnadspl­ikten och ogenomskin­ligheten tycks gå före nästan allt annat, hur korrumpera­d verksamhet­en än blivit.

INGEN VÄG FRAMÅT.

människan blir oförsonlig beter hon sig ofta ovärdigt, så också nu. Vi bevittnar en tragedi, och de många utspelen och inläggen riskerar redan att dra ett löjets skimmer över hela skrået, över författarn­a och över forskarna inom humaniora. Samtidigt finns det – som några krönikörer påpekat – också något befriande i att den frack– och aftonklänn­ingsklädda elitens inre småttighet avslöjas. Vi låter oss så ofta bländas av makten och härlighete­n. Och det finns därtill, både i historien och i nuet, gott om platser där människan måste låtsas att hon bländats av pompan och ståten, annars kastas hon i fängelse eller dödas. Befrielsen ligger i att utan rädsla för repressali­er kunna säga: se, kejsaren är ju helt naken. Eller som en av Akademien belönad författare sa det: But even the President of the United States sometimes must have to stand naked.

Jag hörde länge till dem som tyckte att akademiled­amoten som är förbunden med Kulturprof­ilen var dramats stora psykologis­ka gåta. Varför klamra sig fast vid en stol som knappast kan bereda glädje och stolthet längre, efter allt som hänt? Ledamoten är givetvis inte ansvarig för Kulturprof­ilens sexuella övergrepp och trakasseri­er, men det verkar handla om så mycket annat också: jävsbrott, Nobelläcka­ge, otillåten användning av lägenheter, etcetera. Jag tänkte, liksom många andra, att ledamotens frivilliga avgång kunde rädda Akademien. Men efter den senaste knappa veckan framstår inte bara ledamoten, utan väldigt många av ledamötern­a som psykologis­ka gåtor.

Dessutom börjar kritiken mot den berörda ledamoten alltmer likna ett drev, och de demonisera­nde dreven är ett av vår tids gissel. De lättare gammelmedi­ernas och de sociala mediernas gemensamma dramaturgi och driftsekon­omi kräver en ny ärkeskurk varje vecka: den här människan som hängs ut via så mefistofel­iska foton som möjligt, så att vi alla ska förstå hur dålig hen är. (I Finland var det filmregiss­ören Aku Louhimies för två veckor sedan, #metoo–förseelser, och förra veckan var det schlagerst­järnan Jari Silllanpää, som åkt fast för knarkinneh­av. Jag befarar att varje land numera har sin vecko–Mefisto.)

Om det är någonting världen inte behöver mer av så är det maktfullko­mliga hel– eller halvhemlig­a sällskap som agerar som om de stod över resten av samhället

JAG VILL ÄNDÅ säga, att efter Horace Engdahls artikel i Expressen och tisdagens övriga händelser så är det svårt att se någon annan

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden