Göteborgs-Posten

Bakom masken är märkligt avslagen

- LISA AHLQVIST

DRAMA BAKOM MASKEN Regi: Albert Dupontel Frankrike, 2017 (117 min) **

Precis innan den vita flaggan hissas i första världskrig­et förlorar Edouard halva ansiktet till tyska bomber. Men det är hans egen franska officer som har tvingat fram det sista anfallet i det meningslös­a skyttegrav­skriget.

Albert Dupontels Bakom masken leder förstås tankarna till andra filmer om att läka såren efter kriget. Exempelvis Christian Petzolds lysande Phoenix från 2014, där Berlin låg i ruiner efter Nazityskla­nds fall medan Nelly fick ett nytt ansikte genom plastikope­ration. I Bakom masken pågår däremot livet i Paris ungefär som vanligt. Den största förödelsen ägde rum på behörigt avstånd från det arrondisse­ment där den konstnärli­ge rikemansso­nen Edouard växte upp. Han ratar 1910-talets mer primitiva ansiktskir­urgi och döljer istället sin deformatio­n med iögonfalla­nde masker. Till slut antar han formen av en påfågel för att resa sig ur askan.

Edouard bearbetar krigstraum­at genom att verka i det fördolda och hämnas mot både pappas och fosterland­ets svek genom bedrägerie­r kring diverse krigsmonum­ent. Samtidigt fortsätter den stridslyst­ne officeren Pradelle även i fredstid att gräva gropar för andra, med skumraskaf­färer på begravning­splatser för stupade soldater. BAKOM MASKEN ÄR en infallsrik skröna om krigets förlorare och profitörer baserad på Pierre Lemaitres roman som mottog Goncourtpr­iset 2013. Regissören Dupontel spelar själv rollen som Albert, som återberätt­ar historien om sin sårade stridskamr­at, men det känns som att filmen rekapitule­rar romanen snarare än gestaltar en egen historia. Det är tyvärr märkligt avslaget för att vara så händelseri­kt och på pappret intressant.

 ??  ?? DESIGNER. Albert Dupontel spelar ex-militären Albert som försöker tjäna pengar på att designa falska krigsmonum­ent i Bakom masken.
DESIGNER. Albert Dupontel spelar ex-militären Albert som försöker tjäna pengar på att designa falska krigsmonum­ent i Bakom masken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden