Göteborgs-Posten

Nu vågar von Eckermann blicka framåt med Mary Lou

- MAGNUS VASELL om ovissheten kring och lösningen med Mary Lou

För Henrik von Eckermann innebär affären med Toveks en lättnad.

– Ett tag var ovissheten riktigt plågsam, säger han.

Henrik von Eckermann och Mary Lou är på plats i Paris för att hoppa final i världscupe­n.

En bronsmedal­j från Omaha i fjol finns att försvara.

– Men ambitionen är förstås att det ska gå bättre än så, hittills känns allt bra, Mary Lou är i fin form, säger han till GP inför sin jakt på en seger.

Inte minst mår Henrik von Eckermann själv bra.

Den tunga perioden av ovisshet är över.

– Nu kan jag äntligen planera långsiktig­t, det är nog det mest befriande av alltihop, säger han.

Henrik von Eckermanns genombrott med det tolvåriga stoet Mary Lou kom i Göteborg för drygt år sedan då ekipaget vann deltävling­en i världscupe­n.

Skrällen ledde till Omaha i USA och en tredjeplat­s i finalen och det var även med Mary Lou som Henrik von Eckermann var med tog lag-silver under EM i Göteborg i augusti.

Men ovissheten låg hela tiden på lur.

Mary Lou ägdes av tyske affärsmann­en och hopptränar­en Karl Schneider som också äger den anläggning utanför Bonn i Tyskland där von Eckermann hyr in sig med sin verksamhet.

Redan vid årsskiftet gick kontraktet som låg till grund för att von Eckermann fick tävla och träna med hästen ut. HAN FICK DOCK fortsätta – och vann även årets delfinal av världscupe­n i Göteborg – en seger som innebar att 36-åringen från Nyköping, som redan var klar för Paris, tog hem den Västeurope­iska ligan.

En seger med dubbla känslor. – Fantastisk­t att vinna på hemmaplan – samtidigt visste jag att värdet på Mary Lou steg i samma stund och att nya bud skulle komma.

Han säger att efter vinsten i Göteborg var det riktigt tungt.

– Jag visste inte om jag kunde rida henne i Paris, säger han. Nu vet han.

Och inte bara det.

Henrik von Eckermann kan sikta mot VM i Tryon i USA om fem månader – och framför allt göra en långsiktig plan mot OS i Tokyo 2020. – DET KÄNNS bra att våga blicka framåt. Det var en period där som var väldigt jobbig, jag kunde inte ens bli riktigt glad när jag vann. Framför allt kändes det trist när jag hade en sådan fantastisk häst – en häst som är snäppet bättre än alla andra jag har haft, säger han.

Initiative­t till uppgörelse­n med Gregor Tovek var von Eckermanns, de hade lärt känna varandra genom att Henrik tränar hans dotter Evelina.

– Det är inte farligt att fråga… Att det hela skulle leda till en så här bra lösning hade jag inte vågat hoppas på. Nu nådde vi ett läge som blev bra för alla parter, säger han.

 ?? Bild: MATHIAS BERGELD (ovan) och LINE SKAUGRUD LANDEVIK (till höger) ??
Bild: MATHIAS BERGELD (ovan) och LINE SKAUGRUD LANDEVIK (till höger)
 ??  ?? HENRIK VON ECKERMANN
HENRIK VON ECKERMANN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden