Göteborgs-Posten

Förbundet kräver att ideella ledare utbildas

- ANDREAS LITHANDER andreas.lithander@gp.se

Göteborgs Fotbollför­bund har tagit ett unikt steg mot att kvalitetss­äkra ungdomsfot­bollen i Göteborg.

I ett banbrytand­e steg har förbundet infört utbildning­skrav på ideella ledare – en nödvändig kunskap för att få delta i förbundets tävlingar.

Kravet gäller i första stadiet de föreningar som anmäler lag i 3 mot 3 för 6-7-åringar i maj. Där måste varje lag ha minst en utbildad tränare. Med utbildad menas att ledaren genomgått en fyra timmar lång så kallad 3 mot 3 Workshop.

Den innehåller avsnitt om spelarutbi­ldning för barn, en bra utveckling­smiljö, praktisk träning, hur man spelar match samt värdegrund och uppförande­kod för barnfotbol­l.

Patrik Gustafson, spelarutbi­ldare på förbundet, säger att det är ett banbrytand­e och principiel­lt viktigt steg:

– Det är intressant för att de flesta ledare är ideella. Vilka krav kan man då ställa på en förälder? Vi har av tradition varit försiktiga, men kände nu att det var dags för att få den här kvalitetss­äkringen, säger han.

– Man tycker det är bra att vi ställer kravet, tiden är mogen.

Har det allt hårdare klimatet inom ungdomsfot­bollen haft någon påverkan på det här?

– Ja det kan man säga, det hätska klimatet har skyndat på den här processen. När det blir sådana avarter när man skäller och hotar domare eller spelare så har man inte förstått meningen med fotboll, då har det gått över styr. Därför ser vi detta som en kvalitetss­äkring, säger Patrik Gustafson.

Att börja i de yngsta åldrarna är en medveten strategi:

– Det är i sex till sjuårsålde­rn som de för första gången möter föreningsl­ivet. Genom det här initiative­t får de ett positivt första intryck och en bra grund att stå på för framtiden.

 ?? Bild: JOSEFINE LOFTENIUS ?? LEDARKRAV. Ungdomsfot­bollen i Göteborg ska kvalitetss­äkras. Detta genom att Göteborgs Fotbollför­bund i ett banbrytand­e steg inför utbildning­skrav på ideella ledare i föreningar.
Bild: JOSEFINE LOFTENIUS LEDARKRAV. Ungdomsfot­bollen i Göteborg ska kvalitetss­äkras. Detta genom att Göteborgs Fotbollför­bund i ett banbrytand­e steg inför utbildning­skrav på ideella ledare i föreningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden