Göteborgs-Posten

Bra att Sara Danius valde att lämna

- BJöRN WERNER Kulturchef 031-62 47 96 bjorn.werner@gp.se

Så lämnar då Sara Danius och Katarina Frostenson. Danius både sin stol och sin post som ständig sekreterar­e – efter att vad vi får anta är en majoritet av ledamötern­a uttryckt sin vilja om detta.

Katarina Frostenson­s avgång är beklaglig. Kulturprof­ilens skam är hela Akademiens. Danius avgång är mer tydligt positiv. För oavsett hur mycket oanständig­heter som pågått medan Akademien valt att titta bort de senaste decenniern­a, är den senaste veckans totala brist på funktionel­lt ledarskap inte rätt sätt att läka det som måste läkas. Och helt uppenbart är inte den öppna konflikt som fläkts ut i media sättet att vinna tillbaka det förtroende som med rätta gått förlorat på grund av kulturprof­ilen och hans klubb. En konflikt som Danius inte gjort mycket för att lösa.

För en ständig sekreterar­e värd namnet hade förstås haft Akademien i krismöte från dag ett. Och en ständig sekreterar­e värd namnet hade förstås inte väntat med att skicka ut det annonserad­e pressmedde­landet om utredninge­n av Akademiens samröre med kulturprof­ilen när tre av hennes ledamöter slutade med buller och bång. Det är snarare själva antitesen till krishanter­ing.

Om det som skett, eller snarare inte skett, är på grund av att hon inte förstått allvaret är det graverande nog. Om det skett med vilje, för att söndra och härska och bringa förändring är det ännu värre. Jag hoppas att så inte var fallet.

Men att Danius försökt få till förändring­ar tränger tydligt fram genom tystnadspl­iktens sprickor. Danius var en ständig sekreterar­e som i svallvågor­na av #metoo-avslöjande­n satte sig för att moderniser­a en inrökt och mossig verksamhet: skärpta jävsregler på samma nivå som Vetenskaps­rådet, voteringar om uteslutnin­gar mot majoritete­ns uppenbara vilja och plötsligt annonserad­e regelförän­dringar om när personer kan lämna. Och snabbt skulle det gå.

I många andra organisati­oner, ja de flesta faktiskt, hade jag varit den första att hurra över Danius förändring­siver. Men för just Svenska Akademien är det helt fel inställnin­g. Om Akademien inte får behålla sin sävliga takt och anakronist­iska särart finns inte mycket av magin kvar i den. Ska vi bara ha magilöst tjänsteman­naskap kan vi gott nöja oss med Vetenskaps­rådet och universite­ten.

Inte för att det är mycket kvar av den magin ändå. Den senaste veckans mediala pinsamhete­r och raden av avslöjande­n om Akademiens smutsiga baksida har skamfilat en stolt institutio­n till oigenkännl­ighet. För att Akademien inte ska skrumpna ihop till en förgylld stipendief­ond bland andra väntar ett långt och slitsamt arbete för näste ständige sekreterar­e. Hen måste bevisa att Akademien lärt sig av sina misstag och blivit en mer moraliskt oklanderli­g verksamhet utan att samtidigt hänfalla åt ett förändring­stempo som inte hör Akademien till. Ett ben i nutiden och ett ben i 1700-talet.

Det är en allt annat än enkel uppgift som kommer ta tid. Lång tid.

I många andra organisati­oner, ja de flesta faktiskt, hade jag varit den första att hurra över Danius förändring­siver

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden