Göteborgs-Posten

Zambiska influenser har lyft lagkänslan

- ANDREAS LITHANDER andreas.lithander@gp.se

Fotbollen är verktyget – men i IF Mölndal är inte resultat lika viktigt som utbytet med Lutanda Soccer Academy i Zambia. – De spelare som får chansen att komma hit är inte primärt utvalda för sin fotbollsku­nskap utan för sin personligh­et och karaktär, säger tränaren Guy Lukebani.

Han var med och startade utbytespro­grammet mellan akademin i Zambia och IF Mölndal 2010. Syftet är främst att utsatta barn i Zambia ska få möjlighet att studera, och i det arbetet är fotbollen ett centralt verktyg.

IF Mölndal har bidragit med matchställ och bollar till akademin, och sedan 2010 kommer varje säsong tre till fem spelare från Zambia till Sverige. De bor hos värdfamilj­er och spelar med IF Mölndal under en säsong, vissa längre.

– Det viktigaste är att de som får chansen att komma hit visar goda ledaregens­kaper, en vilja att studera och anpassa sig till det svenska livet, samt även lära sig mer om bland annat måltider och rutiner, säger Guy Lukebani.

SAMTLIGA SPELARE SOM deltar i utbytet måste vara över 18 år. Målet är att de senare ska återvända till akademin i Zambia och vara goda förebilder för de barn som studerar och utbildas där. Guy Lukebani förklarar att akademin mer är till för att spelarna ska gå i skolan än att de ska bli proffs, även om de fått fram vissa spelare som spelat i Zambias U-20-lag. – För de som kommer till Sverige är det kulturella och sociala utbytet väldigt viktigt. Vi har en otroligt bra stämning och lagkänsla. Killarna bor och umgås med lagkompisa­rna, och de som är kvar här fortsätter att ha kontakt med de som åker tillbaka till Zambia, säger Guy Lukebani.

Och tillägger:

– SEN HAR utbytet höjt kvaliteten och standarden på träningarn­a helt klart. Och utan IF Mölndal hade nog inte akademin blivit så stor och känd som den är i Zambia idag.

Sportsligt har IF Mölndal två olika målsättnin­gar varje säsong. De gör nu sin andra säsong i division 4B efter två raka uppflyttni­ngar från sexan och femman dessförinn­an, och under första halvan i år siktar de på att vara topp-4. Sen sätter de upp en ny målsättnin­g beroende på hur de ligger till.

– I år vill vi mest göra det bättre än förra säsongen och undvika bottenstri­d, det var ingen kul känsla, säger Guy Lukebani.

Truppen innehåller tio nya spelare den här säsongen, varav fyra från Zambia. Nyförvärve­n är handplocka­de för sin personligh­et snarare än sitt fotbollsku­nnande.

– De här spelarna har höjt lagkänslan ytterligar­e. Vi har hellre go stämning i division 4 än att ligga i trean och inte tycka det är kul, säger Guy Lukebani.

IF MÖLNDAL HAR inlett säsongen med en seger och ett kryss. Idag tar de emot nykomlinge­n Donsö IS på Åbyvallen. Gästerna har en poäng efter två matcher och kommer till mötet med en 5-0-förlust i bagaget.

– Vi har varit i Barcelona på träningslä­ger så stämningen är god nu, vi är revanschsu­gna efter förra matchen, säger Donsös tränare Mikael Schagerlin­d.

GP:s direktsänd­ning från matchen börjar klockan 18.35. Avspark 18.45.

 ?? Bild: LUTANDA SOCCER ACADEMY ?? PÅ PLATS. Joakim Andersson, en av tränarna i IF Mölndal, på plats i Zambia med Mwansa Chirwa (som spelar i laget den här säsongen), Peter Mulenga och Saddan Yusuf (båda är akademispe­lare som bott i Sverige och spelat för IF Mölndal)
Bild: LUTANDA SOCCER ACADEMY PÅ PLATS. Joakim Andersson, en av tränarna i IF Mölndal, på plats i Zambia med Mwansa Chirwa (som spelar i laget den här säsongen), Peter Mulenga och Saddan Yusuf (båda är akademispe­lare som bott i Sverige och spelat för IF Mölndal)
 ?? Bild: LUTANDA SOCCER ACADEMY ?? TRÄNAR UNGA. Joakim Andersson instruerar spelare på Lutanda Academy.
Bild: LUTANDA SOCCER ACADEMY TRÄNAR UNGA. Joakim Andersson instruerar spelare på Lutanda Academy.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden