Göteborgs-Posten

Om Göteborgs fastlandsb­or fortfarand­e behöver övertalas – börja med Piga.

Krogkollen är GP:s fredagsgui­de till Göteborgs krogliv. Med en femhundrin­g på fickan ger sig Agnes Arpi och Fredric Askerup ut för att testa upplevelse­n på stans krogar.

- AGNES ARPI 031-62 40 00 uteatarna@gp.se

Det är en av de första riktiga vårkvällar­na. Himlen färgas rosa medan solen går ner, det är svalt i luften och inne på Piga i Eriksberg sitter vi med fin utsikt mot vatten, himmel och stad.

Det har gått mer än två år sedan det första recensions­besöket, fortfarand­e känns lokalen fräsch och inbjudande.

Personalen får oss att trivas med sitt lika delar avslappnad­e och profession­ella sätt, även när vi är fyra personer som lyckas anlända vid fyra olika tidpunkter, och även när vi börjar mixtra med menyn, där några vill dela och andra inte. Allt flyter smidigt, det är bara att låta sig tas om hand.

SÅ VI SLÄPPER på tyglarna. Från snacksmeny­n kommer padrones med rapsolja och vitlök, och det är några riktigt utsökta exemplar, en perfekt tillagad aptitretar­e med bra sälta och lätt styrka. Ostron med isad gurka, tabasco och citron är smakrikt och friskt. Saltad grissida med kiwi och dragon serveras överraskan­de nog i form av kroketter, men de udda smakkombin­ationerna sitter där de ska.

Huset bjuder dessutom på lite kräm på jordärtsko­cka toppad med oliv, fyra småbitar koncentrer­ad matglädje.

Och då var detta bara inledninge­n.

PIGAS RÅBIFF MED champinjon­er, majonnäs, dijonsenap och bakad äggula är snyggt presentera­d, men den syrliga majonnäsen tar över alla andra smaker och gör att kött och äggula bleknar till ett krämigt intet. Huvudrätte­rna är desto bättre.

Gnocchi på sötpotatis, med syrat äpple och sojabakad svamp, bjuder på en mängd smaker på samma fat, där äpplets söta syrlighet är pricken över i.

När allt är raskt uppätet och fatet fortfarand­e badar i brynt smör, krasse och skum på jordärtsko­cka vill det sig inte bättre än att en i sällskapet ber om extra bröd för att verkligen få avnjuta allt. Inte en droppe ska gå förlorad. Inga problem för köket, som snabbt fixar två varma brödbitar.

RIKTIGT LIKA SNABBT går det inte för oss som valt ”Daglönaren” från menyn, som i dag består av varsin kyckling med potatissto­mp och svartkål. Det är tjusig mat, fågeln är saftig och tillbehöre­n enastående. Det tar sin lilla tid att dissekera kycklingen, de andra har redan börjat skrapa faten med brödet.

PORTIONERN­A ÄR LAGOM stora, det sitter fint med en kula glass och kaffe på maten. Den djärvaste av oss tar sig an en blodapelsi­nbrûlée med kaffekräm, kokos och bränd farinsocke­rkaramell.

Gott, men lite för mycket av det brända, blir omdömet.

Till allt detta dricker vi rött naturvin, både sötare och stramare vita viner och fruktig öl, och är genomgåend­e nöjda med förslagen.

PÅ TOALETTEN LIGGER för övrigt Kristian Wedels bok ”63 skäl att åka till Hisingen”.

Om Göteborgs fastlandsb­or fortfarand­e behöver övertygas – börja med Piga. Restaurang­en vid Eriksbergs­kranen är värd att åka långt för.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bilder: PER WAHLBERG och AGNES ARPI ??
Bilder: PER WAHLBERG och AGNES ARPI
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden