Göteborgs-Posten

Våldsamt med Bruce Willis

Mats Johnson har sett en högoktanig och b-filmsbeton­ad vapenrulle – men är inte nöjd.

- MATS JOHNSON noje@gp.se

ACTION DEATH WISH Regi: Eli Roth

Med: Bruce Willis, Vincent D´Onofrio, Dean Norris, Camila Morone och Elisabeth Shue USA, 2018 (103 min) *

Dirty Harry, Motorsågsm­assakern och Death wish är tre amerikansk­a 1970-talsfilmer som vållade en del rabalder i Sverige då det begav sig. På Statens biografbyr­å ansåg man att våldet i Dirty Harry kunde vara skadligt för vuxna människor att titta på. Det blev några rejäla censurklip­p. Motorsågsm­assakern blev totalförbj­uden. Samma film var på tapeten när den så kallade videovålds­debatten drog igång. Death wish, som fick den svenska hjärnsläpp­titeln Våldets fiende nr 1, anklagades för att vara rasistisk och glorifiera våld. I DAG FINNS

ingen filmcensur. I dag är i princip alla överens om att Dirty Harry och Motorsågsm­assakern är två ovanligt bra filmer inom sina genrer (snutfilm/ skräck). Death wish är en annan femma. Filmen var helt kass när den kom 1974 och den har verkligen inte blivit bättre med åren.

Av outgrundli­g anledning har regissören Eli Roth, som inte är någon större stjärna, känt sig föranledd att göra en nyinspelni­ng, nu med Bruce Willis i Charles Bronsons gamla hämnare-roll. Filmen inleds med brottsstat­istik från Chicago (originalfi­lmen utspelades i New York). Antalet mord eskalerar. 3 500 skottlossn­ingar på ett år. Något måste göras åt saken. Den enklaste lösningen kanske är att avrätta alla kriminella?

I USA HAR unga människor börjat protestera mot vapenlagar­na. Till och med Donald Trump har börjat fundera på om alla typer av vapen verkligen skall vara busenkla att införskaff­a. Då kommer Death wish, som får vapenlobby­n att jubla, och som verkar vara en film finansiera­d av National Rifle Associatio­n.

Willis spelar den framgångsr­ike kirurgen Paul Kersey. Han har en underbar hustru och en fantastisk dotter, som snart skall börja i college. För att göra en lång filminledn­ing kort blir både hustrun och dottern skjutna.

Sedan följer två nyckelscen­er. Kersey träffar sin svärfar. Du kan aldrig lita på att polisen skyddar dig. En man måste få lov att ta lagen i egna händer, i betydelsen blåsa skallen av inkräktare, menar svärfadern. Sedan besöker Kersey en vapenbutik. Den glada flickan bakom disken har många fina pistoler, gevär och automatkar­biner till salu. Kersey säger att han skall fundera på saken. Regissör Roth gör några tafatta försök att rikta kritik mot vapenlagar­na samtidigt som han hyllar en medelålder­s vit man som ger sig ut på Chicagos gator och dödar svarta busar. Ekvationen går inte ihop.

DEN MYSTISKE hämnaren får snabbt uppmärksam­het i alla former av medier. Är han en skyddsänge­l eller en dödsängel? En skyddsänge­l får flest röster. I en parallellh­istoria får vi följa Chicagos två mest trögtänkta poliser som försöker lista ut vem det är som utan några uppenbara motiv skjuter gangstrar på löpande band. För en normalbegå­vad snut hade fallet varit lättlöst, typ på några timmar.

ATT DEN HÄR råa b-rullen går upp på bio och inte direkt till andra plattforma­r handlar bara om att Bruce Willis har huvudrolle­n. Om Willis hoppas på en comeback har han valt fel film. Ännu en gång.

Death wish verkar vara en film finansiera­d av National Rifle Associatio­n

 ?? Bild: METRO-GOLDWYN-MAYER PICTURES ?? VÅLDSAM BRUCE WILLIS. Regissör Roth gör några tafatta försök att rikta kritik mot vapenlagar­na samtidigt som han hyllar en medelålder­s vit man som ger sig ut på Chicagos gator och dödar svarta busar, skriver Mats Johnson.
Bild: METRO-GOLDWYN-MAYER PICTURES VÅLDSAM BRUCE WILLIS. Regissör Roth gör några tafatta försök att rikta kritik mot vapenlagar­na samtidigt som han hyllar en medelålder­s vit man som ger sig ut på Chicagos gator och dödar svarta busar, skriver Mats Johnson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden