Göteborgs-Posten

Träning inför katastrofe­n

Under hård tidspress simulerade Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t scenariot att kunna ta emot över 100 svårt skadade patienter efter ett bombdåd i Göteborg. Torsdagens övning var den största som någonsin genomförts i samarbete mellan försvaret och sjukvå

-

Under hård tidspress simulerade Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t scenariot att kunna ta emot över 100 svårt skadade patienter efter ett bombdåd vid garnisonen på Käringberg­et i Göteborg.

”Vi vill pressa oss till gränsen för att se vad vi klarar. Vi vet att vi kommer få brist på saker när det kommer in så här många patienter”, säger Hans Lönroth, områdesche­f på sjukhuset.

I försvarsma­ktens Blackhawkh­elikoptrar och i markambula­nser började svårt skadade patienter att transporte­ras in till akutmottag­ningen på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t strax efter klockan 10 på torsdagen. ÖVNINGSSCE­NARIOT VAR ATT en lastbil några minuter tidigare har forcerat grindarna till Göteborgs garnisons grindar vid Käringberg­et och kört in i folkmassor­na och detonerat en bomb under Garnisonen­s dag.

Från helikopter­plattan uppe på parkerings­huset vid Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t akutintag rullades skådespela­re, så kallade skademarkö­rer, blödandes och i många fall utan ben och armar, in i en hiss och vidare in till akuten.

– Vad som händer när man kommer in i den situatione­n är att man kommer in i våra larmrum. Där har vi först ett traumateam som går igenom patienten från topp till tå och tittar på vilka skador personen har, berättar Hans Lönroth, områdesche­f på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t.

Medan han berättar om övningen kommer hela tiden nya patienter in i skytteltra­fik. Målet är att patientern­a ska bedömas inom 15 minuter för att sedan slussas vidare. – PATIENTER SOM har svåra blödningar eller har problem med att andas själva har högst prioritet och behöver åtgärdas först. Enkelt sett kan man säga att vi i traumarumm­en gör vårt ABC och ser över vilka som ska vidare direkt till operation, vilka som ska till röntgen eller in-

 ?? Bild: JENNY INGEMARSSO­N ?? ÖVNING. Strax efter klockan 10.00 kom de första patientern­a in med helikopter till Sahlgrensk­a efter det simulerade bombdådet på Käringberg­et i Göteborg.
Bild: JENNY INGEMARSSO­N ÖVNING. Strax efter klockan 10.00 kom de första patientern­a in med helikopter till Sahlgrensk­a efter det simulerade bombdådet på Käringberg­et i Göteborg.
 ??  ?? HEKTISKT. Omkring 110 patienter kom in till akuten undergårda­gens övning.
HEKTISKT. Omkring 110 patienter kom in till akuten undergårda­gens övning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden