Göteborgs-Posten

SPANING SKIVOR

GP:s Johan Lindqvist tipsar om ny musik från Seattle, Santa Monica och Malmö.

- JOHAN LINDQVIST 031-62 47 78 johan.lindqvist@gp.se

Temaplatta: Laura Veirs

Laura Veirs har verkligen gått den där extra milen för att få ihop sitt tionde album. Veirs berättar att hon hemma i Seattle skrivit låtar varje dag i över ett år innan hon gjorde urvalet till nya The Lookout. Hon beskriver plattan som ett temaalbum om ömtålighet och om att vi bör vara rädda om varandra. Det kanske kan låta lite snällt, men snällhet är en ständigt underskatt­ad egenskap, och det jag hört av plattan är fint. Sufjan Stevens och Jim James gästar.

Americana: Ry Cooder

Santa Monica-bon spottar inte direkt ur sig ny musik. The Prodigal son är hans första platta på sex år och rymmer blott tre, egna nya låtar. Men misströsta inte. Cooder, som är nästan lika mycket upptäcktsr­esande i musik som musiker, har handplocka­t ett antal amerikansk­a spirituals som han förstås tolkar på ett utsökt vis. Cooder menar att det inte är religionen, utan snarare en slags vördnad inför livet, som är den röda tråden. Hur som helst svänger och kränger musiken till synes utan någon som helst ansträngni­ng. Americana i ordets mest ursprungli­ga mening.

Debutant: Leslie Tay

Han gästar både Molly Sandén och Oscar Zia och har tidigare samarbetat med bland andra Seinabo Sey och Parham. Efter en ep i eget namn är Malmö-killen Leslie Tay klar med sitt debutalbum Vilja och tålamod som släpps den 20 april.

Syster Sol gästar på en av låtarna och singeln Rockstar har ni antagligen redan hört.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden