Göteborgs-Posten

Ny humorserie om småkorkat mc-gäng

- JOHAN LINDQVIST JOHAN LINDQVIST johan.lindqvist@gp.se

– Som Sons of Anarchy, fast löjligt. Så beskriver hyllade komikern Marcus Berggren sin tv-seriedebut Motorcykel­kriget.

Succé-komikern Marcus Berggren, som bland annat syntes på P3 Guld-galan, tar nästa steg i karriären. Torsdag den 12 april är det premiär för Motorcykel­kriget på SVT Play.

Marcus spelar Pinken, en kille som tröttnar på att jaga jobb som inte finns och i stället startar MCgäng tillsamman­s med kompisen Clint. Det blir snabbt stökigt eftersom det redan finns ett etablerat MC-gäng i det lilla samhället Gräsvik.

– Pinken och Clint har varit hos Arbetsförm­edlingen och fått veta att de helt enkelt är chanslösa när det gäller att få jobb. Framförall­t Pinken är väl ganska ganska korkad, men de är ändå företagsam­ma och har idéer säger Marcus Berggren och fortsätter:

– Jag har själv varit arbetslös och försökt hitta olika lösningar, även om det inte varit aktuellt att bli kriminell, men jag kan verkligen känna med Pinken. MARCUS BERGGREN och kompisen Carl Stanley började skriva på manus redan i somras och under januari lade man en månads intensivt skrivande på Gran Canaria. Idén kommer från Gustaf Skördeman som också regisserar, även Henrik Nyblom finns med som producent och skådespela­re.

– Henrik började som statist i serien och slutade som producent. Jag är verkligen tacksam för alla som har bidragit, det är sjukt svårt att göra tv. Det är så många delar och parametrar att tänka på. Inte minst när man går ut med att ”det här ska vara roligt.”

– Men vi har satsat på att skriva så bra repliker att det ska bli roligt även om allt annat suger, säger Marcus Berggren.

Finns det en risk att det här blir en tv-serie med de coola killarna från stan som gör narr av hur det går till på landsorten?

– Nej, det tror jag inte. Som ståupp-komiker åker man runt mellan de här lite mindre ställena hela tiden och de som känner mig vet att jag också är en bonne från början, konstatera­r Marcus Berggren.

– Människors strävan är lika stark i de Falköping eller Skövde som i Stockholm eller Göteborg. Den kanske kan tar sig lite andra uttryck. I en håla kan du bli Paolo Roberto om du har en webbshop som säljer bärnstenss­mycken.

Det verkar vara mest snubbar som syns i serien. Har ni några kvinnor med?

– När det handlar om en mcklubb blir det ju mycket grabbar. Så är det ju i Sons of Anarchy också, fast det egentligen är kvinnorna som är hårdast. Men vi har med Lisbeth Johansson som spelar Pinkens mamma och det känns fantastisk­t. Hon är otroligt bra.

Har du blivit pepp på att göra mer tv nu?

– Ja, verkligen. Men det blir nog inte en fortsättni­ng på Motorcykel­kriget, jag vill testa andra idéer.

 ?? Bild: BENJAMIN THURESSON ?? BIKERS. Carl Stanley och Marcus Berggren spelar Clint och Pinken i nya SVT Play-serien Motorcykel­kriget.
Bild: BENJAMIN THURESSON BIKERS. Carl Stanley och Marcus Berggren spelar Clint och Pinken i nya SVT Play-serien Motorcykel­kriget.
 ??  ??
 ??  ?? MARCUS BERGGREN. Pinken i Motorcykel­kriget.
MARCUS BERGGREN. Pinken i Motorcykel­kriget.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden