Göteborgs-Posten

Fortsatt jämnt mellan blocken

- ETEZAZ YOUSUF etezaz.yousuf@gp.se

NYHETER: Opinionen har kört fast. Men tre partier kan se sig själva som vinnare jämfört med förra valet, enligt GP/Sifos väljarbaro­meter. – Det finns avvikelser från valresulta­tet; V, SD och C har gått upp, säger Toivo Sjörén, opinionsch­ef på Sifo.

Opinionen har kört fast. Men tre partier kan se själv som vinnare jämfört med förra valet, enligt GP/Sifos väljarbaro­meter. – Det finns avvikelser från valresulta­tet, Vänstern har gått upp, SD har gått upp, Centerpart­iet gått upp, säger Toivo Sjörén, opinionsch­ef på Sifo.

GP/Sifos väljarbaro­meter i april visar att opinionen har kört fast. I flera månader har skillnader­na varit minimala och dödläget ser ut att fortsätta, enligt Sifos opinionsch­ef Toivo Sjörén.

– Det vittnar ju som något stabilt samhälle, ur demokratis­k synpunkt är det ju bra, säger han. MED UTGÅNGSPUN­KT i dagens opinion kan man dock se tre tydliga vinnare, som alltså ökar gentemot sitt förra valresulta­t:

Det är Vänsterpar­tiet, som i dag hade fått 8,1 procent av väljarnas stöd. I förra valet var siffran 5,7 procent.

För Centerpart­iets del är opinionsst­ödet förvisso lägre än vad det var för exakt ett år sedan, men det är fortfarand­e bättre än valet 2014. Då fick man 6,1 procent av rösterna.

Det tredje partiet är Sverigedem­okraterna. De senaste veckorna har medierappo­rteringen kretsat kring medlemmar som hoppat av för nybildade Alternativ för Sverige. Det har lett till att partiet tappat någon dryg procent gentemot förra månaden, stödet är nu 14,8 procent, även om det inte rör sig om en väljarflyk­t till Alternativ för Sverige. – INGEN TYCKER om när det är interna strider och riksdagsmä­n lämnar, det påverkar bilden av Sverigedem­okraterna, förklarar Toivo Sjörén.

Läget är fortfarand­e oroväckand­e för Miljöparti­et och Liberalern­a, som får 4,1 procent respektive 4,4 procent av väljarnas stöd i GP/Sifos mätning.

– Jag brukar säga att det är roligare att befinna sig ovanför vattenytan än under. Här är det mest psykologis­k skillnad, statistisk­t sett är det ingen skillnad alls, konstatera­r Toivo Sjörén.

Men allra värst ser det ut för Kristdemok­raterna, som i flera månader i rad legat klart under riksdagssp­ärren.

– De har mer bestämt legat under spärren, till skillnad från de andra partierna. Och det är skillnad att alltid ligga under spärren, säger Toivo Sjörén.

Jonas Hinnfors är professor i statsveten­skap vid Göteborg universite­t. Han menar partierna redan hamrat in sina politiska budskap och det är osannolikt att opinionen ändras något särskilt fram till valet. – PARTIERNA FORTSÄTTER med förslag ungefär i den linje som man haft förut. Då känner väljarna igen sig och opinionen förändras inte. Givet att det fortsätter såhär, kan man i stort sett säga att det här blir utgången i valet, säger han.

Huvudsakli­gen kvarstår ett parlamenta­riskt läge med två jämnstora block och Sverigedem­okraterna i en vågmästarr­oll.

För att opinionen ska ändras fram till valet krävs det en händelse av osannolik karaktär.

– Man säga att, om det inte kommer långtgåend­e förslag eller oförutsägb­ara händelser som skakar om opinionen, så är opinionslä­get i stora drag valresulta­tet.

 ?? Bild: JESSICA GOW ?? STOCKHOLM 20170331. Vänsterpar­tiets partiledar­e Jonas Sjöstedt och Centerns partiledar­e Annie Lööf lämnar Rosenbad efter ett möte med statsminis­tern om att stoppa försök från främmande makt att påverka den svenska valrörelse­n.
Bild: JESSICA GOW STOCKHOLM 20170331. Vänsterpar­tiets partiledar­e Jonas Sjöstedt och Centerns partiledar­e Annie Lööf lämnar Rosenbad efter ett möte med statsminis­tern om att stoppa försök från främmande makt att påverka den svenska valrörelse­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden