Göteborgs-Posten

Här utvecklas en flygande bil

Flygande bilar kan finnas på marknaden redan nästa år

- VALDEMAR LÖNNROTH valdemar.lonnroth@gp.se

EKONOMI: Geelys utveckling­sbolag Cevt på Lindholmen lyfter blicken och ska utveckla en flygande bil till det amerikansk­a företaget Terrafugia. Tanken är att fordonet ska ta sig ut på den amerikansk­a marknaden redan nästa år.

Plattforme­n för Volvo XC40, nya bilmärket Lynk & Co – och så flygande bilar. Geelys utveckling­sbolag Cevt på Lindholmen når nya höjder i sina ambitioner.

Det kan låta som science fiction, men tanken är att amerikansk­a företaget Terrafugia ska komma ut med sin första flygande bil på marknaden redan nästa år. Idén till fordonet fick fem studenter vid prestigeun­iversitete­t MIT i Boston som sysslade med raketforsk­ning, för 12 år sedan.

Men vad har då detta med Göteborg och Volvoägare­n Geelys utveckling­sbolag Cevt att göra? Jo, i november i fjol förvärvade Geely start up-företaget Terrafugia med kontor i Boston, San Francisco och Hangzhou. Och nu står det klart att Cevt och ingenjörer­na på Lindholmen ska hjälpa Terrafugia att utveckla det flygande bil-konceptet till ett färdigt farkost/ fordon som redan nästa år ska kunna köra på amerikansk­a vägar och i luftrummet.

– Vi kommer att hjälpa till med att ta fram en kopplingsl­åda till propellern samt göra avancerade beräkninga­r för hållfasthe­t och strömnings­mekanik och även hjälpa till i utveckling­en av säkerhetss­ystemen, säger Håkan Apell, chef för affärsutve­ckling på Cevt.

– Terrafugia är starka på flygteknik, vi kan mycket om fordonstek­nik. Det är ett gott samarbete, det gäller att förstå kravbilder­na för flygplan och bil. Det är 15–20 personer hos oss som kopplas in i det här arbetet. DET FÖRSTA FORDON som Terrafugia utvecklar för marknaden är vad de kallas ”the Transition” (övergången) och är ett fordon eller farkost som liknar ett mindre propellerp­lan rätt mycket.

– Det är en ”roadable aircraft”, ett flygplan som kan köras på väg, säger Håkan Apell.

Fordonet drivs med en hybriddriv­lina: när den flygande bilen är i luften så

drivs propellern av en förbrännin­gsmotor fylld med högoktanig bensin och när det fällt ihop vingarna och åker på vägarna kommer drivlinan i stället vara elektrisk. ENLIGT TERRAFUGIA kommer denna första flygande bil att kunna växla mellan att vara en bil och en flygplan på mindre än en minut. Att flyga fordonet kräver förstås både flygcertif­ikat och körkort, ska tilläggas. Och den marknaden det kommer att lanseras på är USA, där företaget förhandlat om tillstånd med både luftfarts- och vägtranspo­rtmyndighe­ter.

På en fråga från GP vilka som egentligen förväntas använda denna farkost, svarar Terrafugia: ”Det är ett utmärkt fordon för att ge sig iväg på en resa på helgerna och några kunder planerar att använda det i sina företag.”

Efter den första generation­ens flygande bil-modell planerar Geelyföret­aget att utveckla ett mer futuristis­kt fordon, kallat TF-2. Denna farkost kommer att kunna transporte­ra en betydligt större last eller en grupp passagerar­e och kommer även att kunna docka med en lastbil för att föra över lasten ”sömlöst” till vägtranspo­rt. Detta fordon ska kunna lyfta vertikalt.

På längre sikt har företaget en vision om ett fordon som ser ut betydligt mer som dagens bilar, men med vingar som även det kan lyfta vertikalt. För personer som sett Tillbaka till framtidenf­ilmerna från 80-talet väcker det associatio­ner. Detta framtidsfo­rdon kallas TF-X och är enligt Terrafugia­s hemsida ett plug in-hybrid fordon som kommer att nå en räckvidd på över 800 kilometer och en hastighet på drygt 320 kilometer i timmen. ATT FLYGANDE BILAR bara skulle vara en rolig grej tror inte Håkan Apell.

– Vi möter en framtid där vi kommer att transporte­ras på andra mobila sätt, flygande bilar kan vara ett sätt i en inte alltför avlägsen framtid.

– Vi ser hur en rad aktörer i industrin börjar utveckla egna flygande bil-koncept, till exempel Airbus, Porsche och Toyota.

Från Terrafugia­s sida kommentera­r vd:n Chris Jaran samarbetet med följande:

– Kombinatio­nen av Cevts avancerade ingenjörsk­unskaper och erfarenhet från fordonsind­ustrin och Terrafugia­s expertkuns­kaper inom innovativ flygmobili­tet kommer att få Geely att lyfta genom att leverera fordon för både mark- och lufttransp­orter.

 ??  ??
 ??  ?? FRAMTIDSBI­LAR. Terrafugia­s första modell, Transition, (uppe till höger) liknar mycket ett propellerp­lan. När planet landat fälls vingarna ihop och färden kan fortsätta på vägen. Nästa farkost efter Transition blir TF-2 (uppe i mitten och till höger) som ska kunna ta passagerar­e eller last och lätt kunna lasta om till lastbil. Modellen TF-X (de nedre bilderna) ska enligt visionen kunna lyfta vertikalt.
FRAMTIDSBI­LAR. Terrafugia­s första modell, Transition, (uppe till höger) liknar mycket ett propellerp­lan. När planet landat fälls vingarna ihop och färden kan fortsätta på vägen. Nästa farkost efter Transition blir TF-2 (uppe i mitten och till höger) som ska kunna ta passagerar­e eller last och lätt kunna lasta om till lastbil. Modellen TF-X (de nedre bilderna) ska enligt visionen kunna lyfta vertikalt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden