Göteborgs-Posten

Först skola – sedan fritid

- Före detta lärare

De senaste dagarnas rapporteri­ng om stressade elever får mig att fundera på de ungas levnadssät­t. Jag har arbetat som lärare i grundskola­n sedan 1992 men nu valt att stiga av ”tåget” (ej pension).

I skolan kommer ofta prov och läxor. Detta har gjorts i alla tider. Vissa perioder kan många prov komma intensivt men ofta har skolorna en policy att högst två prov i veckan skall eftersträv­as. Kan man planera sin studietid med hjälp av god studietekn­ik bör en normalbegå­vad elev inte ”gå in i väggen” av detta.

Några elever i ett TVinslag från en skola där man bestämt att inte ge läxor eller prov tyckte det var bra, för då kunde man ägna sig mer åt fritiden. Jag tror att det är just denna syn hos eleverna som gör att de inte orkar med skolan. De vill hellre ha roligt.

Många lärare med mig anser att eleverna nu för tiden vill ha roligt jämt. Tycker de att lektionern­a tråkiga är det fel på läraren. Då kan även föräldrar ringa och klaga.

Hinner inte eleven med en inlämnings­uppgift, som kanske tilldelats för fem veckor sedan, beror det på dålig planering. Men då kan föräldrar klaga över att barnet inte hinner ”för nu i helgen är det fotbollscu­p”.

Hur skall våra unga klara framtidens krav på arbete och konkurrens om vi inte fostrar dem att se skolan som prio ett och att fritiden kommer på plats två?

Dagens unga curlas för mycket av oss vuxna och jag tror vi gör dem en björntjäns­t. Därmed inte sagt att det gäller alla. Jag har sett många ambitiösa elever genom årens lopp, men de senaste åren, sen dator, ipad och mobiler tillkommit, har en bekymmersa­m slapphet på skolan och studier infunnit sig.

 ?? Arkivb ild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? INGEN FRITIDSGÅR­D. De ungas dilemma är att allt skoj går före skolan. Skolan ser man mest som en fritidsgår­d dit man går för att umgås och ha kul, skriver signaturen Före detta lärare.
Arkivb ild: JONAS EKSTRÖMER/TT INGEN FRITIDSGÅR­D. De ungas dilemma är att allt skoj går före skolan. Skolan ser man mest som en fritidsgår­d dit man går för att umgås och ha kul, skriver signaturen Före detta lärare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden