Göteborgs-Posten

Fler och fler barometrar inför valet

- ANNA EKSTRÖM

POLITIK Under valåret duggar partisympa­tiundersök­ningarna tätt. Och de påverkar hur både väljare och partier beter sig, enligt Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsveten­skap. – Partierna får en ökad benägenhet att komma med testutspel och testballon­ger för att bryta utveckling­en. Det är ett tecken på desperatio­n. Den är ju på liv och död, den där riksdagssp­ärren.

Vilket parti skulle du rösta på om det var val idag? Den frågan väntas många svara på under valåret.

– Det är viktigt att få många och bra mätningar. I Sverige väljer vi inte regeringar utan parti, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsveten­skap vid GU.

Han säger att väljarbaro­metrarna ger viktig informatio­n till väljarna, i synnerhet för taktikröst­arna.

– Många har med sig en plan b in i valrörelse­n, om de tycker att ett parti behöver stöd. Det har vi sett med KD i val efter val, men också historiskt för MP och V.

Taktikröst­arna är ofta unga, välutbilda­de, politiskt intressera­de och konsumerar mycket medier och opinionsun­dersökning­ar - och de är lättrörlig­a.

– Yngre människor är inte lika låsta på ett parti. Men de har en stark ideologisk kompass åt höger eller vänster.

Sympatiund­ersökninga­rna kan påverka politiken partierna driver. Risken för testutspel för att bryta utveckling­en är stor, enligt Henrik Ekengren Oscarsson.

– Politikern­a fäster väldigt stor tilltro till mätningarn­a. De ger ett ganska ängsligt och nervöst intryck när vi har frågat partirepre­sentanter.

Men träffar undersökni­ngarna rätt? Enligt Henrik Ekengren Oscarsson är de svenska opinionsin­stitutens valsympati­undersökni­ngar väldigt träffsäkra.

Men SD:s stöd har ofta kommit att underskatt­as. En vanlig förklaring är att SD-sympatisör­er inte vill uppge att de stödjer partiet. Men Henrik Ekengren Oscarsson ser något annat.

– Det är framförall­t en misstroend­eeffekt. Någon gång måste ju skämmighet­en avta.

Samtidigt överskatta­s ofta MP. Enligt Johan Martinsson, universite­tslektor i statsveten­skap vid GU, beror det på att väljarna gärna proklamera­r att de röstar på MP. MEN ÄVEN HAN menar att svenska väljarbaro­metrar är relativt träffsäkra.

”Vi har goda förutsättn­ingar med bra befolkning­sregister och SCB erbjuder mycket hjälpinfor­mation”

– Vi har goda förutsättn­ingar med bra befolkning­sregister och SCB erbjuder mycket hjälpinfor­mation. I länder som USA är skillnader­na i befolkning­en också större än i Europa, vilket gör det svårare.

Opinionsun­dersökning­arna inför folkomröst­ningen om Brexit och presidentv­alet i USA där Trump vann har fått kritik för att ha visat fel.

– Jag delar inte bilden av att opinionsun­dersökning­arna var fel. De har snarare blivit mer träffsäkra idag. I slutändan fick ju Clinton fler röster, men fördelning­en mellan olika delstater blev till fördel för Trump, säger Johan Martinsson. HAN ÄR DOCK kritisk till tolkningar­na i media.

– Gällande Brexit blev resultatet i folkomröst­ningen så jämnt. Åter låg mycket på att det var så otänkbart för många, kommentato­rer och journalist­er förmådde inte tolka undersökni­ngarna sakligt.

De flesta instituten, som SCB och Sifo, vars väljarbaro­meter GP publicerar en gång i månaden, använder slumpmässi­gt urval (sannolikhe­tsurval). Men självrekry­terande webbpanele­r blir allt vanligare, enligt Henrik Ekengren Oscarsson.

– Det är lätt att låta sig luras. Om undersökni­ngen beskriver att ”de speglar svenska folket” eller är ”representa­tiv” är det ofta omskrivnin­gar för att man inte använder sannolikhe­tsurval. I det långa loppet ger sannolikhe­tsurval en sannare bild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden