Göteborgs-Posten

Sista minuten-tips för att klara provet

- FILIP LYRHEDEN

HÖGSKOLEPR­OVET Markus Sandell har fått 2,0 på högskolepr­ovet och jobbar med att leda kurser för andra som ska skriva provet. Nu delar han med sig av sina bästa sista minuten-knep.

Förra året skrev drygt 50 000 svenskar högskolepr­ovet och under lördagen är det dags igen. För den som är nervös kan det vara skönt att veta att det inte är någon större idé att försöka panikplugg­a hela sista natten innan provet.

– De bästa för de flesta är att slappna av och tänka på något annat dagen innan. Att lugna ner sig och rensa tankarna, säger Markus Sandell.

Han har själv skrivit provet tre gånger. De första två blev resultatet 1,6 och tredje gången lyckades han få maxresulta­tet 2,0. – JAG VÄNTADE NÅGOT

Den 14 april klockan 08.10 går startskott­et för vårens högskolepr­ov på 120 orter i Sverige och sju orter utomlands. Totalt har 76 395 personer anmält sig. Drygt 78 procent av de anmälda är 24 år eller yngre

UHR publicerar provfrågor­na på Studera.nu måndag 16 april (under dagen).

Facit läggs ut på Studera.nu onsdag 18 april.

Normerings­tabellerna är klara måndag 21 maj.

Provdeltag­arna kan ta del av sina provresult­at måndag 28 maj. Källa: uhr.se

– Om man inte har pluggat någonting innan kan det vara bra att åtminstone kolla på ett gammalt prov och se vad upplägget är. Vad det är för uppgifter och hur provpappre­t ser ut. KVÄLLEN FÖRE PROVET tycker Markus Sandell att man bör ha förberett allt man kan. Väskan ska vara packad och man bör ha dubbelkoll­at att det viktigaste finns med – penna, suddgummi, linjal och klocka.

På morgonen gäller det att ställa väckarkloc­kan så att man slipper stressa.

– Under själva provet handlar det mycket om att inte stressa upp sig. Om en av de fyra delarna går dåligt är det inte hela världen. Se bara till att hålla koll på tiden så att du hinner göra eller åtminstone svara på alla frågor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden