Göteborgs-Posten

Personalen oroas av Sahlgrensk­as besked

- ANDreaS GraNath

SJUKVÅRD sahlgrensk­a vill minska verksamhet­en med 300 tjänster för att få ekonomin i balans. Men verklighet­en är redan nu ansträngd, och personalen oroar sig över vad bantningsk­uren kommer få för effekt. – Man måste ställa sig frågan om man ska vårda budget eller vårda patienter, säger läkaren Valeria Castro.

Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t anställde under förra året över 500 nya medarbetar­e, något som inte täcktes helt av budgeten. Det slutade med ett minusresul­tat på 362 miljoner kronor. Som SVT var först med att rapportera vidtar Sahlgrensk­a nu åtgärder. Ett anställnin­gsstopp har införts, och man har en ambition att minska antalet heltidstjä­nster med ungefär 300 stycken. Valeria Castro, lÄkare på medicinavd­elningen på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t, säger att en personalmi­nskning just nu skulle kunna leda till ett kritiskt läge.

– Just nu kan vi inte öppna upp fler vårdplatse­r på grund av att det saknas sjuksköter­skor. Vi saknar i alla fall minst en vårdavdeln­ing på medicinkli­niken. För att ha möjlighet att sänka korta våra operations­köer och vårdköer så är en minskning av vårdperson­al absolut inte fördelakti­gt, säger hon. Man måste ställa sig frågan om man ska vårda budget eller vårda patienter. Can altintasli, sJukskÖter­ska och förtroende­vald för Vårdförbun­det, frågar sig var arbetsgiva­ren ska hitta de 300 tjänster som ska bort.

– Jag har svårt att se att det är vi på golvet som kommer drabbas, men man vet ju aldrig. Det man oroar sig för är att de flyttar på oss. Genom VG-regionen har vi en anställnin­g över hela regionen. En sån oro tror jag många känner, säger han. om ni blir färre vårdperson­al, hur påverkar det vården?

– Det går inte. Vi har redan nu så få vårdplatse­r öppna. Skulle de bli ännu färre så skulle överbelägg­ningarna öka ytterligar­e. Sådana här panikåtgär­der skadar anseendet för flera år framöver.

Enligt SU:s styrelseor­dförande Johnny Bröndt (M), kommer minskninge­n av de 300 tjänsterna ske inom flera olika yrkesgrupp­er. Det rör sig om vissa läkartjäns­ter, sjuksköter­skor, undersköte­rskor och administra­tiv personal. ÄVen oM lÄkare inte ser ut att drabbas hårdast av besparinge­n så påverkas deras arbete.

– I och med att vi jobbar i team så påverkas vi direkt av att det är sjuksköter­skebrist. Det är många sjuksköter­skor som slutar. Man kan inte ersätta kompetent vårdperson­al med vem som helst. Och inom specialist­vården behöver man ha kompetent personal som kan lära upp den yngre generation­en sjuksköter­skor. Det är absolut kännbart, säger Valeria Castro.

 ?? Bild: OLOF OHLSSON ?? skÄr ner. Nu ska Sahlgrensk­a minska antalet heltidstjä­nster med ungefär 300 stycken.
Bild: OLOF OHLSSON skÄr ner. Nu ska Sahlgrensk­a minska antalet heltidstjä­nster med ungefär 300 stycken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden