Göteborgs-Posten

Rånade butik i dödskallem­ask

-

BROTT dagen före julafton köpte mannen köpte en leksakspis­tol för 3 000 kronor. – Jag köpte den för att ha när jag skulle råna nästa gång, sa den åtalade i förhör. kort efter inköpet tog han på sig en skelettmas­k och rånade en videobutik. detta var dagens tredje rån. nu har han dömts.

En man i 20-årsåldern döms för tre rån. Straffet blev skyddstill­syn med särskild behandling­splan.

Händelsern­a mannen döms för utspelade sig i Mölndal den 23 december förra året. Strax efter midnatt blev en man rånad på sin märkesjack­a när han stod och väntade på tåget.

Några timmar senare riktade gärningsma­nnen in sig mot en butik. I klädd en dödskallem­ask gick han in i butiken och krävde att kassabiträ­det skulle lägga ner kontanter och cigaretter i en svart soppåse.

Därefter köpte mannen en leksakspis­tol för 3 000 kronor i en butik i Nordstan. Enligt personalen i butiken som sålde den uppfattas pistolen av många som riktig.

– Jag köpte den för att ha när jag skulle råna nästa gång, sa den åtalade i förhör. kort dÄreFter aVslutades dagens brottsseri­e med ett tredje rån. Även denna gång var han klädd i en mask och nu hade han även med sig det pistollikn­ande föremålet.

– Gärningsma­nnen hade en pi- stol bakom ryggen, jag såg den mellan benen. Då tänkte jag ”nu blir vi rånade”. Jag blev väldigt rädd, sa butiksbitr­ädet i videobutik­en i förhör och fortsatte.

– Sedan kom han fram till kassan och slängde en svart påse och sa: ”fyll den”. Eftersom jag hade tryckt på överfallsl­arm ville jag dra ut på tiden så jag svarade: ”med vad?”. Då blev mannen irriterad och svarade: ”med pengar såklart”.

Totalt fick mannen ihop tusentals kronor i kontanter, cigaretter samt en jacka efter råndagen. Den dömde har erkänt att han begått dessa brott.

Några veckor senare greps mannen av polisen i Kalmar. Han hade då på sig jackan som han tog från den unge mannen på tågstation­en. innan Han Åkte till Kalmar utsatte han en man för ett brott som tingsrätte­n valt att rubricera som grov stöld. Offret var på väg hem efter ett nyårsfiran­de. När han gick av bussen kom två män fram till honom och började känna i hans fickor. De fick dock bara tag på ett par handskar. Sedan sprang offret från platsen. Under en husrannsak­an hemma hos den dömde hittades handskarna.

Tingsrätte­n skriver i domen att om mannen hade dömts till fängelse hade straffet blivit ett och ett halvt år, då hade de dessutom tagit hänsyn till hans ålder. Nu anser de att han ”är i behov av en längre tids behandling på institutio­n” och därav det utdömda straffet: ”Tingsrätte­n finner att de skäl som talar för den påföljden har en sådan styrka att de, särskilt med hänsyn till NN:s ålder, väger tyngre än skälen för fängelse”.

 ?? Bilder: POLISEN ?? ÖVerVaknin­gskaMera. Mannen döms för tre rån. Här flyr han efter ett av rånen. Mannen ska ha haft mask vid två av de misstänkta rånen.
Bilder: POLISEN ÖVerVaknin­gskaMera. Mannen döms för tre rån. Här flyr han efter ett av rånen. Mannen ska ha haft mask vid två av de misstänkta rånen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden