Göteborgs-Posten

Polisen: ”sexuellt beteende” bakom Ulricehamn­smordet

- ANDERS ABRAHAMSSO­N

BROTT I slutet av oktober hittades en kvinna i 60-årsåldern mördad intill milspåret i Lassalycka­ns motionsomr­åde i Ulricehamn. Polisens uppfattnin­g är att ett sexuellt beteende ligger bakom mordet.

Det var under kvällen den 24 oktober i fjol som kvinnan hittades död intill milspåret. Kvinnan hittades efter att hennes anhöriga anmält henne försvunnen då hon inte hade återvänt hem från en motionsrun­da. Efter att polisen fick fram en dna-profil med hjälp av fynden som säkrades vid brottsplat­sen topsades över 1 000 män i närområdet. Till slut fick polisen en matchande dna-träff. MATCHNINGE­N KOM EFTER en patrull i januari åkte hem till en ung man i kommunen som inte hade svarat på polisens kallelse om att komma in till polisstati­onen i Ulricehamn för att topsas. Mannen hade dessförinn­an bland annat sökt på internet om hur lång tid det tar för polisen att få svar på en dna-analys och om det går att fuska på ett dna-test.

När polisen senare återvände till mannens bostad efter att de hade fått resultatet hittades mannen död. Polisens uppfattnin­gs är att mannen tog sitt eget liv, och mannen ska också ha sökt på internet kring sätt att avsluta sitt liv.

Utredninge­n har sedan dess fortsatt och under en presskonfe­rens i går gick utrednings­ledningen igenom polisens arbete efter mordet.

Polisens uppfattnin­g är att ett sexuellt motiv ligger bakom mordet då mannen som polisen menar är mördaren bland annat porrsurfat och gjort sökningar om äldre kvinnor på internet. Mannen har enligt polisen också ringt äldre kvinnor och bland annat stönat i luren. SPANINGSLE­DNINGEN betonade dock att mannens sökningar och porrsurfan­de inte haft några inslag av våld. Den biträdande spaningsle­daren Göran Arvidsson menar också att det inte finns något som tyder på att mannens avsikt från början var att mörda eller använda sig av våld, utan att det mesta pekar på att mannen närmade sig offret med anledning av sitt intresse för äldre kvinnor.

– Kvinnan blev inte våldtagen, men han har hanterat delar av kläderna på ett sätt som tyder på ett sexuellt beteende, det finns en sexuell koppling till hans handlande, säger Göran Arvidsson.

Totalt har polisen genomfört över 2 000 förhör och med hjälp av dem anser polisen sig kunna utesluta att någon person i kvinnans närhet mördade henne. Med hjälp av ett stort antal vittnen berättade också polisen hur man kunnat kartlägga den utpekade mördarens rörelsemön­ster runt Lassalycka­n. Bland annat har en annan kvinna uppgett att manen försökt att springa över henne tidigare under dagen. POLISEN HAR OCKSÅ säkrat dna-spår från mannen på bland annat cannabisfi­mpen som hittades i närheten av brottsplat­sen och på offrets handskar. Polisens teori är att kvinnan ströps till döds och att spåren på handskarna avsattes när hon försökte värja sig från mannens våld. GENOM ATT KARTLÄGGA den utpekade mördarens ekonomi, internet- och mobiltrafi­k är polisens uppfattnin­g också att han utfört mordet helt på egen hand.

– Det har inte funnits något spår som leder till en anstiftare eller medgärning­sman, säger den biträdande spaningsle­daren Göran Arvidsson.

Under presskonfe­rensen berättade polisen att man inte har kunnat hitta någon som helst koppling mellan offret och gärningsma­nnen. Spaningsle­daren Helena Ericsson även att hon lagt ner förundersö­kningen då den inte kommer att leda till ett åtal då personen som polisens anser sig säkra på utförde mordet är död.

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? BERÄTTAR. Göran Arvidsson, biträdande spaningsle­dare hos polisen håller pressträff om mordet på en 60-årig kvinna i Ulricehamn förra året.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL BERÄTTAR. Göran Arvidsson, biträdande spaningsle­dare hos polisen håller pressträff om mordet på en 60-årig kvinna i Ulricehamn förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden