Göteborgs-Posten

Grovt våld mot 90-åring – nu döms hennes dotter

- PETER LINNÉ

BROTT En medelålder­s Göteborgsk­vinna döms till tre års fängelse för att ha överfallit sin 90-åriga mor med sparkar och slag. Det obehärskad­e våldet var nära att resultera i ett dödsfall.

Åklagaren hade åtalat dottern för mordförsök alternativ­t synnerlige­n grov misshandel. Tingsrätte­n rubricerar inte brottet som annat än grov misshandel. Påföljden fastställs till tre års fängelse och sammanlagt 76 000 kronor i skadestånd. DET VAR EFTER en till synes mindre dispyt om rollerna inom familjen, och om vem som möjligen favorisera­ts genom åren, som dottern gick till en plötslig och kraftfull attack.

90-åringen, som satt ner på en stol, hade ingen chans att försvara sig. Hon tvingades ta emot sparkar och slag från olika håll – och blev liggande svårt blödande på golvet.

När första polispatru­ll anlände möttes den av en chockerand­e syn. Det mesta i lägenheten var nedstänkt med blod.

I köket satt den nu dömda dottern och lät sig utan motstånd gripas.

– Hon förklarade att hon älskar sin mor och aldrig velat göra henne illa. Men hon sa att modern gjort henne väldigt arg och det var då som allt gick fel, skriver en polisman i ett pm.

Enligt det rättsmedic­inska protokolle­t hade 90-åriingen omfattande skador.

Åklagaren påstod under förhandlin­gen att ”NN har försökt döda sin mamma genom att slå henne i ansiktet, ta tag om hennes axlar så att hon föll ur den stol hon satt i, slog huvudet i ett bord och föll till golvet. Därefter har målsägande­ns huvud dunkats i golvet”. ANGREPPET AVSLUTADES, enligt stämningsa­nsökan, med att 90-åringen utsattes för ett kvävningsf­örsök med en kudde.

Tingsrätte­n anser dock inte att kriteriern­a för mordförsök vara uppfyllda och stannar vid grov misshandel.

”Inget av den presentera­de bevisninge­n – vare sig muntlig eller skriftlig – ger stöd för att den tilltalade gjort sig skyldig till ett brott av nu nämnd allvarhets­grad (mordförsök eller synnerlige­n grov misshandel). Snarare har tingsrätte­n konstatera­t att det till åren komna offret återhämtat sig mycket väl”, skriver rätten. DEN GAMLA KVINNAN har berättat att de två först hade suttit och samtalat, när diskussion­en halkade in på familjerel­ationer:

– Hon drog upp en massa saker. Jag sa ”vi pratar inte om det, det där har hänt för länge sedan”.

Som en blixt från klar himmel inleddes misshandel­n.

– Jag sa ”är du inte klok, vad gör du” och hon sa ”det är bara en början, vänta du bara”. Hon tryckte kudden på mitt ansikte och sa ”jag ska döda dig, du ska inte leva längre”, sa den äldre kvinnan i utredninge­n.

Dottern har, under de månader hon suttit frihetsber­övad, hävdat att hon ingenting minns.

Hon framhåller att hon fått ett plötsligt återfall i missbruk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden