Göteborgs-Posten

Planer på klätterpar­k i Svenshögen

- LISA HENRICSON lisa.henricson@gp.se

Lokala företagare vill bygga en klätterpar­k i Svenshögen. Tanken är att höghöjdsba­norna ska vara tillgängli­ga för vuxna, barn och funktionsn­edsatta.

Företaget LNN Trust äger det gamla sanatoriet i Svenshögen (tidigare flyktingbo­ende) och flera hektar skog intill. Det är där ägarna Harri Nikunen och Andreas Nikunen nu planerar en klätterpar­k. I projektet ingår även en företagare från Litauen, som först kom med idén.

– Min son hade funderat på att göra något liknande och vi tyckte att det lät spännande, säger Harri Nikunen.

Planen är att skapa en klätterpar­k med linbanor och gångbroar upp mot tio meter över marken. Banorna ska ha olika svårighets­grad och vara anpassade för olika grupper.

– Vi vill kunna inkludera alla och tanken är att man ska kunna ta med sig en rullstol upp. Jag tror att vi kommer att bli först i Norden med en klätterpar­k för vuxna, barn och funktionsn­edsatta. POLITIKERN­A i Stenungsun­ds tekniska myndighets­nämnd har gett ett positivt förhandsbe­sked om bygglov och därmed kan företaget jobba vidare. De kommer att anlita ett litauiskt företag som byggt liknande parker runtom i världen.

– De har ett starkt miljötänk. Man spikar inte i träden utan spänner linor runtom, som man sedan flyttar med jämna mellanrum.

Enligt Harri Nikunen går det snabbt att få banorna på plats och går processen med bygglov smidigt kan parken öppna i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden