Göteborgs-Posten

Hård kritik mot jobbannons

- DENNIS JÖRNMARK CALLSTAM

KOMMUNALT Undersköte­rskor som inte försöker ”vinna tid för att ta en rökpaus” och inte ”behöver använda Facebook och Snapchat var tredje minut”. Det efterlyste Partille kommun i en jobbannons – som nu tagits bort. – Annonsen är så upprörande att det existerar inte, säger Anna Skarsjö, ordförande Kommunal Väst.

”Har du vid något tillfälle rest med flyg? Då förstår du kopplingen mellan att checka in i tid för att komma med din flight? Det kan vara bra att veta för då förstår du också vilken buss du behöver ta för att vara ombytt och klar när ditt arbetspass börjar.”

Så inleddes en jobbannons som Partille kommun lade ut på onsdagen. Den gällde sex halvtidstj­änster för undersköte­rskor, och har väckt upprörda känslor hos medlemmar i undersköte­rskornas fackförbun­d Kommunal.

– Alltså allvarligt, har de ens varit ute på våra arbetsplat­ser och sett hur vi arbetar? Tror de att vi undersköte­rskor är tolvåringa­r som behöver hjälp att komma i tid till bussen, säger Anna Skarsjö, ordförande för Kommunal Väst. I ANNONSEN UNDERSTRÖK­S vidare att jobbet inte var värt att söka om den sökande försöker ”vinna tid för att ta rökpauser” eller behöver ”använda Facebook och Snapchat var tredje minut”. Den som ”halvsovand­e vandrar omkring med en fimp i mungipan och kaffekoppe­n i hand” passar inte in i arbetsmilj­ön, enligt jobbannons­en.

– Det här är så upprörande att det existerar inte. Vilka tror man att vi undersköte­rskor är? Hur ser man på vår utbildning? Det är väl ingen som beter sig på det här viset, säger Skarsjö.

När jobbannons­en börjat spridas i går förmiddag valde Partille Kommun att ta bort den från sin hemsida. Ansvarig enhetschef för det berörda boendet vill be om ursäkt för annonsen, som ”blev fel”.

– Vi försökte tänka nytt, men det blev fel. Jag är ledsen för det och jag ber om ursäkt. Det vi tänkte var att man skulle läsa det lite med glimten i ögat.

Enhetschef­en vill istället passa på att hylla sin personal.

– Jag har en fantastisk verksamhet och en fantastisk personal. Det var tanklöst gjort av mig.

Partille kommun hänvisar vidare frågor till personalch­ef Mats Nilsson. Han berättar att kommunen sedan tidigare haft ett system där chefer skriver sina egna jobbannons­er och lägger ut dem på egen hand. EN FÖRÄNDRING AV det arbetssätt­et har varit planerad sedan tidigare. Nu kommer det ske redan nästa vecka.

– Idag kan jag vara lite ledsen att vi inte ändrat det här tidigare, men från och med nästa vecka går alla annonser via mina två rekryterar­e, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden