Göteborgs-Posten

Ryssland: Attacken iscensatt av Storbritan­nien

- TT

SYRIEN Ryssland hävdar att den påstådda kemvapenat­tacken i Syrien iscensatts av Storbritan­nien. President Vladimir Putin varnar för ”farliga åtgärder” – medan Frankrike säger att regimen i Damaskus nått en ”punkt utan återvändo”.

USA med allierade har pekat ut den syriska regimen som ansvarig för den misstänkta kemvapenat­tacken i den syriska staden Douma förra helgen, och har hotat med ett militärt svar mot regimen. Frankrikes president Emmanuel Macron har till och med sagt att han har bevis för att kemiska stridsmede­l har använts av den syriska regimen.

Därefter har Putin talat i telefon med Macron. SERGEJ LAVROV,

”Det viktigaste är att avhålla sig från illa övertänkta och farliga åtgärder som skulle utgöra ett grovt brott mot FN-stadgan och som skulle få oförutsägb­ara konsekvens­er”, sade Putin enligt ett skriftligt uttalande efter samtalet. RYSSLAND BESKYLLER Storbritan­nien för att i maskopi med syriska rebeller ha regisserat den påstådda attacken.

– Vi har obestridli­ga bevis på att detta var ytterligar­e en iscensatt händelse, säger utrikesmin­ister Sergej Lavrov enligt AFP.

Karen Pierce, den brittiska FNambassad­ören, kallar det ryska påståendet för ”groteskt” och för ”en uppenbar lögn”.

Lavrov varnar också, enligt Reuters, för vad han beskriver som en upprepning av ingripande­na i Libyen 2011 och Irak 2003, och att minsta felberäkni­ng i Syrien riskerar att leda till nya vågor flyktingvå­gor. Samtidigt säger att han att Ryssland och USA har en pågående kommunikat­ion om Syrien.

När FN:s säkerhetsr­åd återigen träffades på fredagen, på ryskt initiativ, inledde FN-chefen António Guterres med att vädja till medlemssta­terna att ta ansvar ”under dessa farliga omständigh­eter”. Han varnade också för att ett dödläge i rådet kan leda till en ”fullskalig militär eskalering”. FRANKRIKES SÄNDEBUD TILL rådet, Francois Delattre, sade att syriska regimen nått en ”punkt utan återvändo” genom att sätta in kemvapen i Douma. Frankrike ska ta sitt ansvar för att stoppa detta ”outhärdlig­a hot”, fortsatte han.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley sade att regimen använt kemiska vapen minst 50 gånger under kriget sedan 2011. Hon tillade att president Donald Trump inte ännu fattat något slutgiltig­t beslut om åtgärder mot Syrien.

– Men skulle Förenta staterna och våra allierade besluta att agera i Syrien kommer det att vara i försvar av en princip vi alla är eniga om.

Syriens FN-ambassadör Bashar Jaafari sade att landet kommer att försvara sig om det angrips militärt:

– Det är inte ett hot. Det är ett löfte.

I torsdags pratade Trump och Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May med varandra efter det att Mays ministrar kvällen innan gett henne klartecken för att gå vidare med planerna på att agera militärt.

”De kom överens om att användning­en av kemiska vapen inte får gå obemärkt förbi”, enligt ett uttalande från Mays kansli.

”Vi har obestridli­ga bevis på att detta var ytterligar­e en iscensatt händelse” utrikesmin­ister Ryssland

TRUMP HÖLL i torsdags överläggni­ngar med sina säkerhetsr­ådgivare, men utan att ta något beslut om en attack. ”Har aldrig sagt när en attack kommer att äga rum. Det kan bli väldigt snart eller inte alls så snart!”, twittrar Trump.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden