Göteborgs-Posten

Männen mot kvinnorna i Akademien?

- BJÖRN BERGLUND TT

En man anklagas för sexövergre­pp och ekonomisk brottsligh­et – men det är två kvinnor som får ta konsekvens­erna. Så beskrivs striden inom Svenska Akademien från flera håll. Andra menar att striden inte alls gäller manligt mot kvinnligt. ”I Nobelskand­alen anklagas en man för sexbrott. En kvinna får ta smällen”. Så lyder rubriken till The New York Times artikel om Sara Danius avgång i går kväll.

Tidningen tar också vara på att Danius var den första kvinnan att leda institutio­nen och kallar beslutet ”en bedövande förlust”. NÄR LEDAMOTEN Per Wästberg kommentera­r händelsen i Svenska Dagbladet beklagar även han könsordnin­gen.

”Två kvinnor offrades, den ena mot den andra. Detta är en skamfläck på Akademien som inte kan tvättas bort. Och allt detta elände på grund av en sexmissbru­kare!”, skriver han.

Samtidigt väljer många i dag att på sociala medier visa upp sig i knytblus likt den Sara Danius bar vid Akademiens möte i går – som stöd för Danius och som ett feministis­kt ställnings­tagande.

Bland dem finns flera höga politiker, däribland kulturmini­ster Alice Bah Kuhnke (MP).

”En ny dag gryr. Den feministis­ka kampen sker varje dag, det vet vi så väl”, skriver Bah Kuhnke på Instagram.

Även litteratur­professorn och författare­n Ebba-Witt Brattström ser striden i Akademien som delvis en kvinnofråg­a.

– Det är så tydligt att det handlar om att man inte vill ha en sekreterar­e som önskar förnyelse och som också profilerar sig som kvinna och feminist, säger hon i Aftonblade­ts tv-sändning.

Men andra vänder sig mot bilden och menar att Akademiens kris gäller något annat. SvD:s kulturchef Lisa Irenius skriver:

”Striden i Akademien har inte

”Detta är en skamfläck på Akademien som inte kan tvättas bort” PER WÄSTBERG

stått mellan ’manligt’ och ’kvinnligt’, det är inte heller riktigt så enkelt att den stått mellan två läger ’för’ och ’emot’ Frostenson. Det är en långt mer en komplicera­d historia.” ÄVEN AFTONBLADE­TS KULTURCHEF Åsa Linderborg vänder sig mot dem som menar att det handlar om männen mot kvinnorna i Akademien.

”Sture Alléns ointresse för Kulturprof­ilens förehavand­en bevisar väl det i en mening. Men just det här bråket har hela tiden handlat om två kvinnor, en på var sida, varav Horace Engdahl har lagt hela sitt hjärta för den ena”, skriver hon.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER ?? UTTRÄDE. Sara Danius och Sara Stridsberg lämnar Svenska Akademiens sammanträd­e på torsdagskv­ällen.
Bild: JONAS EKSTRÖMER UTTRÄDE. Sara Danius och Sara Stridsberg lämnar Svenska Akademiens sammanträd­e på torsdagskv­ällen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden