Göteborgs-Posten

Drottninga­r

- ULRIKA KNUTSON

Dagen efter kommer baksmällan på Svenska Akademiens sammanträd­e. Sara Danius avgår som ständig sekreterar­e och lämnar sin stol. Mediauppbå­det utanför Börshuset är enormt. ”Kom Sara, så går vi”, säger en sorgsen Sara Stridsberg. Direktören Anders Olsson ser knappast triumferan­de ut när han i nästa stund berättar att även poeten Katarina Frostenson avgår ur Akademien. ”Kompromiss” kalllar han det. ROCKADEN GÅR ATT begripa. Skulle Akademien kasta ut Sara Danius och sedan fortsätta som om ingenting hänt? Otänkbart. Dödläget måste brytas till varje pris. Även om Katarina Frostenson inte kunde lastas för anklagelse­r som gällde Kulturprof­ilen, hade hennes närvaro blivit en belastning för Akademien. ”Problemet Frostenson”, som Anders Olsson krasst kallade det.

Medan Sara Danius har gjort succé i allmänhete­ns ögon har det funnits intern kritik mot hennes ledarskap. Om den är rättvis är omöjligt att veta. Hon har ju också haft starkt försvar. Men Akademiens bräckliga majoritet tyckte tydligen att det var värt att offra en drottning för att kunna knuffa ut den andra. DET ÄR INTE snyggt. Akademiens majoritet försvarar först Katarina Frostenson­s sak i alla tonarter och sedan hivar de henne över bord, för att blidka de rasande gudarna? Allt för att slippa Sara Danius, som represente­rar öppenhet och moderniser­ing av Akademien.

Det konkreta resultatet av Akademiens uppslitand­e bråk är att två kvinnor har tystats.

Enligt schackhand­boken görs damoffer normalt sett enbart i spelets slutskede, endera för att ställa motståndar­en schackmatt eller för att rädda den egna kungen. Det är inte säkert att det hjälper i det här fallet. På avstånd kan det se ut som om gamle kungen har segrat, som om hr Engdahl sitter säkert. Han har aggressivt försvarat de slutna rummens tystnad och elfenbenst­ornets tidlösa elegans mot hoten från gatan. Men i längden kan nog varken litteratur­en eller Svenska Akademien hålla samhällsfö­rändringar­na stången. Genom smärta och förluster måste också Svenska Akademien bli vuxen.

Skulle Akademien kasta ut Sara Danius och sedan fortsätta som om ingenting hänt? Otänkbart.

 ?? Bild: LARS PEHRSON ??
Bild: LARS PEHRSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden