Göteborgs-Posten

Godspeed You! Black Emperor är perfekta på Pustervik

- GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR. PM JÖNSSON

ROCK GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR Pustervik, torsdag Nästan fullt. Samspelet mellan bild och musik. Nada. Det är en stjärnklar sommarnatt för nitton år sedan. Jag har åkt till Emmabodafe­stivalen enbart för att se Godspeed You! Black Emperor och sällan har musik kommunicer­at med sin omgivning på samma sätt. Det var ett band som var mer än sin musik. Integritet­en och underifrån­perspektiv­et har funnits där hela tiden. Det var som de spelade för alla demonstran­ter, för alla hemlösa, för alla freaks, för alla missanpass­ade. Musik som i sin natur var mot makten, mot de privilegie­rade.

Efter en lång paus när delar av bandet ägnat sig åt syskonproj­ektet Silver Mt. Zion gjorde Godspeed You! Black Emperor comeback och även om det vackra och hårda soundet, med Sophie Trudeaus fiol som ledsagare, plus elgitarrer, bas, två trummisar, och instrument­allåtar som oftast byggs upp långsamt och briserar i ett skimrande, hoppfullt kaos – var mer i sin tid under bandets första fas mellan 1997-2002 visade Montrealko­llektivet att deras musik är relevant även i dag.

Det var mycket bättre än förra GBG-besöket, konserten på Way Out West för fem år sedan. De spelar hela senaste skivan Luciferian towers, inleder och avslutar med dronestyck­en och däremellan även Moya och BBF3 från Ep:n Slow riot for new zero Kanada. En fantastisk sekvens när kvällens support, den danska frijazzsax­ofonisten Mette Rasmussen, kommer in och lyfter titelspåre­t till Luciferian towers. Det är som bandet får ännu mer energi och pressar ut musiken till det yttersta. Ljudet är suberpt, varenda låt lyfter i en livekontex­t, inte minst i samspelet med filmerna som visas på stora skärmar bakom scenen. DE HAR ALLTID jobbat med liveprojek­tioner, men jag har aldrig tidigare sett musiken och filmerna i en sådan perfekt samklang. Rörliga svartvita bilder på landskap, människorn­a är oftast skuggfigur­er, text flimrar förbi, ett flygplan kraschar. Vackert i sin trasighet, precis som låtarna. Det finns även ett romantiskt drag, som dock krockar med den krassa verklighet­en, som när det under BBF3 visas filmer på demonstrat­ioner i USA i

Vackert i sin trasighet, precis som låtarna. Det finns även ett romantiskt drag, som dock krockar med den krassa verklighet­en.

samband med det senaste valet. Låten byggs upp med röstinspel­ningar från Amerikas bakgård. En man pratar/predikar om alla vapen han äger, säger att USA ett tredjevärl­denland. I dag, när Godspeed You! Black Emperor tar in låten i en aktuell kontext, med skolskjutn­ingar och en accelerera­nde politisk idioti, är den till och med starkare än när den spelades in i slutet av 90-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden