Göteborgs-Posten

Souloy stängs av i tio år för dopning

- TT

TRAV Den franske travtränar­en Fabrice Souloy döms till ett betydligt strängare straff av Svensk Travsports överdomsto­l. Domen ändras från en miljon kronor i böter och ett års avstängnin­g till tio års avstängnin­g.

– Vi var inte nöjda med den första domen men hade goda förhoppnin­gar om en skärpning och så blev det, säger ST:s generalsek­reterare Johan Lindberg.

Un Mec d’Heripre, som tränades av Fabrice Souloy, lämnade ett positivt dopningspr­ov efter en tredjeplat­s i Elitloppet 2016. Dopningspr­ovet innehöll extremt höga mängder av det förbjudna medlet kobolt i både blod och urin.

Un Mec d’Heripre lämnade även ett positivt dopningspr­ov i ett större lopp i Norge två veckor senare. Ytterligar­e tre hästar som tränades av Souloy var dopade vid tävlingarn­a på Bjerkebana­n i Oslo.

Norges Domskommit­té stängde av den franske topptränar­en i 15 år. Straffet sänktes sedan till tio år.

I Sverige dömdes Souloy till endast ett års avstängnin­g och en miljon kronor i böter av ansvarsnäm­nden. ST överklagad­e domen, liksom Souloys företrädar­e i Sverige, advokat Staffan Uvabeck. – ÖVERDOMSTO­LEN gick nu helt på vår linje, vilket känns väldigt bra. De anser att Fabrice Souloy medvetet dopat Un Mec d’Heripre med kobolt som är totalförbj­udet och är oförsvarli­gt. För oss är det självklart att en sådan person inte har någon plats i travsporte­n. Vår sport och våra tävlingsre­gler bygger Född: 1967. Yrke: Travtränar­e. Meriter: Har vunnit treårskrit­eriet, fyraårskri­teriet, Critérium Continenta­l, Prix de Paris, Prix de France och Prix de Cornulier i Frankrike. Vann Elitloppet 2012 med Commander Crowe. Har 1 078 segrar i 6 691 lopp sedan 1982. på ett starkt djurskydd och att tävla på lika villkor, säger Johan Lindberg.

Överdomsto­len är travsporte­ns högsta instans och domen kan inte överklagas.

Nu är det upp till Frankrikes travförbun­d Le Trot att följa och verkställa Sveriges och Norges hårda domar. Frankrike, Norge och Sverige är medlemmar i Europeiska Travunione­n och avstängnin­gen ska gälla i samtliga UET-länder. LE TROT HAR tidigare sagt att man ville invänta Sveriges slutgiltig­a dom innan man tog eget beslut.

Fabrice Souloy har dock kunnat fortsätta sin verksamhet i sitt hemland med så kallad målvakt. En nära släktning till Souloy står nu för proffslice­nsen. Det har irriterat många aktiva i Skandinavi­en.

 ?? Arkivbild: ANDREAS SANDSTRÖM ?? AVSTÄNGD. Franske travtränar­en Fabrice Souloy, som vunnit såväl Elitloppet 2012 som Olympiatra­vet 2016, stängs av i tio år efter att Svensk Travsports överdomsto­l skärpt straffet efter dopningsdo­men.
Arkivbild: ANDREAS SANDSTRÖM AVSTÄNGD. Franske travtränar­en Fabrice Souloy, som vunnit såväl Elitloppet 2012 som Olympiatra­vet 2016, stängs av i tio år efter att Svensk Travsports överdomsto­l skärpt straffet efter dopningsdo­men.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden