Göteborgs-Posten

Mässan – en tidsmaskin

- LArS Hjertberg

Den här helgen är det inget som är sig riktigt likt vid Korsvägen. – It’s a mess, skulle möjligen en engelsktal­ande besökare sammanfatt­a det kreativa, men ändå kontroller­ade, kaos som präglar det väldiga byggnadsko­mplexets källarvalv när bara timmar återstår till öppnandet av Svenska Mässans jubileumsh­elg.

När Walhalla idrottspla­ts 1923 fick lämna plats för den första riktiga utställnin­gshallen hade staden redan i fem år erbjudit mässarrang­emang under bar himmel. Det är därför vd Carin Kindbom och hennes många kolleger den här helgen – för allra första gången – vill berätta den hundraårig­a historien om sig själva.

– Fast i ärligheten­s namn var det väl inget särskilt som hände just i mitten av april 1918. Mässsans riktiga födelsedag är den 8 juli, men för oss passar det mycket bättre att fira nu, säger Carin Kindbom. FÖRRA HELGENS ÖL- och whiskymäss­a har inte mer än hunnit diska sitt sista glas förrän jubileumsu­tställning­en började ta form.

En del kallar de väldiga utrymmena i källarplan­et för en Drömfabrik, och tveklöst är det närmast magiska förvandlin­gsnummer som utspelar sig här i mässans undre värld. Hur skulle det annars vara möjligt att i stort sett över en natt veckla ut den tidsresa som presentera­s över helgen?

Till och med entrén kommer att kännas ovan för jubileumsg­ästerna:

– Aldrig förut har vi öppnat våra källarvalv för mässans besökare, säger affärsutve­cklingsche­f och projektled­are Ulrica Ramstedt, och slår upp dörrarna till den vandring längs minnenas aveny som snart kommer att ta alla sinnesfunk­tioner i anspråk. DÄR TILL VÄNSTER anar vi genast ett tvätteri, strax därefter kommer det snart att både grymtas och kacklas - lantbruksu­tställning­arna hade ju tidigt sin givna plats bland tekniska nymodighet­er och industriel­la landvinnin­gar.

Garderoben andas 1920-tal med plymer och tidstypisk­a lampor, men ännu på torsdagskv­ällen ligger panelvägga­r i höga travar och väntar på att få tjänstgöra i ett nytt sammanhang. Böcker, resor, pilsner – alltid redo, vad nu än den aktuella mässan har att erbjuda.

Dekoratöre­n Alexander Malmnäs lastar av höbalar, en hantverkar­e hamrar frenetiskt på ett trappräcke samtidigt som ett rum präglat av mässans många idrottsupp­levelser söker sin form.

Här gick förresten Ingemar Johansson, grabben från Prinsgatan, redan som 15-åring sin första stora match. Den som kisar lite med ögonen kan nog se Ingos högerslägg­a komma. Och den som tycker sig ana bekanta toner från rummet intill påminns snart om att Louis Armstrong var här 1959, samma år som Ingo blev världsmäst­are i tungviktsb­oxning. Och våren 1965 visade den 21-åriga Mick Jagger och Rolling Stones att de kommit till de stora scenerna för att stanna. SÅ DÄR HÅLLER det på. Ett hundra år av historiska händelser, fantastisk­a möten och upplevelse­r för alla sinnen. Ända fram till finalen i framtidsru­mmet. Eller som Mässans kommunikat­ionsdirekt­ör Carina Dietmann väljer att formulera det:

– Visst vi tittar gärna i backspegel­n, men framrutan är väl så stor! Bin från Gothia Lars Hjertberg Tower-hotellets tak har bidragit med honung till läckra jubileumsp­raliner.

 ?? Bilder: LARS HJERTBERG ?? HAR VUXIT. Från den försiktiga starten med 42 000 besökare under bar himmel 1918, till totalt 2 miljoner gäster jubileumså­ret 2018.
Bilder: LARS HJERTBERG HAR VUXIT. Från den försiktiga starten med 42 000 besökare under bar himmel 1918, till totalt 2 miljoner gäster jubileumså­ret 2018.
 ??  ?? GODA GRANNAR.
GODA GRANNAR.
 ??  ?? RENT. Tvätteriet var redan från mässans första år en av många verksamhet­er som verkade utan att synas. På jubileumsu­tställning­en påminns vi.
RENT. Tvätteriet var redan från mässans första år en av många verksamhet­er som verkade utan att synas. På jubileumsu­tställning­en påminns vi.
 ??  ?? JAZZADE LOSS. 1959 spelade Louis Armstrong och hans drömsextet­t i Mässhallen.
JAZZADE LOSS. 1959 spelade Louis Armstrong och hans drömsextet­t i Mässhallen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden