Göteborgs-Posten

Blommigt firande

-

funnits i mina tankar, som en avlägsen men ändå detaljrik dröm. Minimalist­isk och funktional­istisk arkitektur blandat med underbart oskyldig barnslighe­t i form av ”Hello Kitty”-väghinder. Tradition och historia som möter det allra senaste inom teknik och framtid.

Bilden av körsbärstr­äd, sakura, i full blom är synonym med Japan. Vid mitt första besök till Tokyo och Japan hade perioden passerat sedan flera veckor tillbaka. Vi fick uppleva allt vi hade hoppats på under resan, med undantag av de blommande körsbärstr­äden. Inombords försökte jag tona ner vikten av att uppleva något så trivialt som att se ett träd blomma, hur speciellt kunde det vara egentligen?

Suget blev för stort och det blev en andra resa året därpå i månadsskif­tet mars/ april. I Kyoto och Osaka var vi aningen tidiga, de första träden hade precis börjat blomma men man kunde ana en sorts spänd förväntan.

höghastigh­etståget i Japan, tog oss vidare till Tokyo och där väntade ett hav av rosa. Det var något jag aldrig tidigare upplevt, och då tänker jag nog mest på stämningen kring Hanami (eller Yozakura som det heter under kvällstid), alltså den högtid och folkfest som är kopplad till körsbärstr­ädens blomning. Man samlas, gärna kring en picknick, och firar vårens ankomst. Den flyktiga körsbärsbl­omman varar endast en till två veckor och har en enorm betydelse i japansk kultur och tradition. Det blir oerhört tydligt varför när man står där, helt upprymd, och tittar upp på detta fenomen. Det där ”så triviala” visade sig vara helt magiskt. ❖

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden