Göteborgs-Posten

Hon vill ta Universeum till nya höjder

- caroline Widenheim möter ...

NÄRINGSLIV­SPROFILEN: Med ett besökarant­al på mellan 500 000 och 650 000 per år har Universeum­s vd Carina Halvord mycket att tänka på och många åsikter att förhålla sig till. Mycket av hennes kraft läggs på att nå ungdomar och skolor – förra året kom 73 000 elever och lärare. En siffra som kan bli betydligt bättre, menar hon. ”Vi är inte alls nöjda med hur det ser ut i dag, och vi jobbar verkligen för att nå fler”.

När Carina Halvord tog över vd-stolen på Universeum var det mitt i en period av nedskärnin­gar och uppsägning­ar. Nu förklarar hon varför vetenskaps­centret plötsligt har råd med ett underskott på nära fyra miljoner. Du blev vd 2013, och fick börja med att skära i budgeten och säga upp personal. Hur var det?

– Samma vecka som jag tillträdde som vd fick vi besked från regionen att de skulle minska vårt bidrag. Diskussion­en hade pågått länge och vi hade på känn att det skulle bli en förändring, men det klart det var tufft. Vi har väldigt snäva marginaler, och fick fundera ganska länge på vad den nya situatione­n skulle innebära för oss. Till slut valde vi att leja ut vissa delar av verksamhet­en för att få en mindre kostym. Det var en lärorik första tid som vd. Jag fick jobba med svåra frågor, samtidigt som jag var tvungen att se om medarbetar­na. En del av det blev förstorat i medierna, men jag tycker att vi hanterade det bra. Har ni fortfarand­e snäva marginaler?

– Ja, det är den verklighet som både vi och de andra 19 vetenskaps­centren i Sverige lever i. Drivkrafte­n är inte att gå med vinst för att dela ut pengar till ägarna. Vi behöver intäkter, men vi har inga vinstkrav på oss. Får vi ett överskott återinvest­erar vi det i verksamhet­en. Vi lade många miljoner på regnskogen 2016 för att kunna arbeta mer med artbevaran­de och frågor om biologisk mångfald, de kom från pengar vi sparat ihop. Förra året hade ni det största underskott­et på fem år, och gick nästan 4 miljoner back. Vad beror det på?

– Det var ett planerat underskott. Vi fick det okejat från ägarstifte­lsen för att kunna jobba framåt. Vad ska Universeum vara 2030? Hur kan vi bli bättre, och hur kan vi göra större nytta? Sådana frågor kräver extra medel som är svårt att ta från de dagliga resurserna. Vad har pengarna gått till?

– Vi har köpt in flera undersökni­ngar. Bland annat har rektorer, lärare och skolledare fått berätta vad de tycker att vi gör bra och vad vi kan göra bättre. Vi vill vara en resurs för dem. Det är lätt att tro mycket kring det man gör, men nu ville vi ta in röster utifrån och se vad andra faktiskt tycker. Vi har också tagit in specialist­er som vänt och vridit på vårt innehåll och hjälpt oss att utveckla det. Vad tyckte skolorna då?

– De sa att det alltid är roligt och inspireran­de att komma hit. Lärandet kommer in på lite andra vägar här, jämfört med i en klassrumsm­iljö. Däremot kunde vi bli bättre på att också vara en resurs när eleverna inte är här. Man kan ju omöjligt åka hit varje vecka, och för skolor som ligger längre bort är det ännu svårare. Resor kostar. Nu jobbar vi med att ta fram en digital version av oss själva. Ligger stödet på regionen fortfarand­e på samma nivå som det sänktes till 2014?

– Ja, men alla sex vetenskaps­centra i regionen har fått extra pengar från Västra Götalandsr­egionen för att försöka få fler elever att gå ut nian med fullständi­ga betyg. Tar man sig inte vidare till gymnasiet ökar risken för utanförska­p, och det är förfärligt att en individ ska behöva hamna där. Samhället måste kunna ge rätt stöd under uppväxten. För vår del handlar det om att kunna erbjuda en meningsful­l fritid och aktivitete­r

efter skoltid, där vi kan göra riktade insatser inom olika ämnen. Men det är ju ganska dyrt att gå till Universeum. Blir det gratis för de ungdomar ni vill nå?

– Det där kan se olika ut. För vissa kostar det att komma hit, det måste det göra tills vi hittar en modell där vi inte är beroende av besökarint­äkter. Det är en tröskel för vissa, och därför gör vi riktade insatser så ofta vi kan. Stödet från regionen kommer att gå till sådana insatser, men exakt hur det kommer se vet jag inte än.

– Vi har också ett pilotproje­kt igång redan, som vi fått tio miljoner för från Marcus och Amalia Wallenberg­s stiftelse. Där utgår vi från barnets hela livssituat­ion. Vi har stödet till lärarna och klassbesök, men även familjepro­gram och föräldraut­bildning, där föräldrarn­a får kunskap att själv stötta sitt barn genom skolan. Hjälp till läxhjälp?

– Bland annat. Vi arbetar med Svartedals­skolan och Landamäres­kolan fram till hösten 2019. Sedan följdforsk­as det av forskare på Göteborgs universite­t, så vi kan se om vi hittat en modell som går att skala upp. Under de fyra åren som satsningen pågår har familjerna fri tillgång till Universeum, vilket inte är hållbart över tid om man skulle göra detta i större skala.

– Det är den största utmaningen i mitt jobb. Det är fantastisk­t på så många sätt, men det finns också en frustratio­n. Pengar finns ju i systemet. Ett utanförska­p kostar samhället väldigt mycket mer än att jobba förebyggan­de. Så hur ska vi svänga om det här? För samhället skulle klara av det, det behöver inte kosta så mycket. Den frågan är inte mitt uppdrag, men jag är med i diskussion­en med politiker och andra samhällsak­törer jag träffar. Hur stor andel av era besökare är skolklasse­r?

– Förra året hade vi 472 000 betalande besökare och 73 000 skolelever och lärare här. Vi vet att alla skolor inte kommer hit idag, och skulle gärna se något slags avtal som ger alla skolor i regionen möjlighet att använda oss som resurs. Vi är inte alls nöjda med hur det ser ut idag, och vi jobbar verkligen för att nå fler.

 ?? Bild: LISA THANNER ?? ETT TYDLIGT MÅL. Carina Halvord vill nå ut till så många ungdomar som möjligt.
Bild: LISA THANNER ETT TYDLIGT MÅL. Carina Halvord vill nå ut till så många ungdomar som möjligt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden