Göteborgs-Posten

Borta är värdighete­n, anseendet. Allt det som var Akademiens särart och existensbe­rättigande.

Den internatio­nella renommé, som inte minst Nobelprise­t i litteratur har, är resultatet av att Akademien vårdat sina traditione­r och därigenom sin unika särart och självständ­ighet.

- Alice Teodorescu

Hon lämnade med högburet huvud, med knytblusen­s eleganta vita rosett svajande i vinden. Rakryggat, men ack så beklagligt. Men den som tror att Svenska Akademiens kris upphör med den ständiga sekreterar­en Sara Danius sorti drar fel slutsats. Förtroende tar en evighet att bygga och ett ögonblick att rasera. Det vi bevittnar är inte slutet på krisen, det är bara dess början.

Kort efter att beskedet kom drog de sedvanliga (och tröttsamma) förklaring­arna om patriarkat­et och könsmaktso­rdningen igång i sociala medier. Men den som vill hedra det arbete som Danius utförde och de värderinga­r hon represente­rar gör klokt i att inte förminska krisen till en fråga om könstillhö­righet.

Danius fick (förhoppnin­gsvis!) inte hedersuppd­raget som ständig sekreterar­e för att hon är kvinna utan för att hon var kompetent och lämplig för det. Att hon tvingades gå beror inte heller på att hon är kvinna utan på att situatione­n blev henne övermäktig. Precis som den hade blivit för vem som helst, oavsett kön.

DET ALLVARLIGA I den fars som utspelat sig under de senaste dagarna är hur snabbt en anrik institutio­n fragmenter­ats. Borta är värdighete­n, anseendet. Allt det som var Akademiens särart och existensbe­rättigande.

I RUINERNA LURAR decennier av vänskapsko­rruption, jäv och bristande moral. Det är nämligen med Akademien som med kungahuset; de betraktas som upphöjda och förväntas föregå med gott exempel. De ska stå över allt det olämpliga som ”vanliga” människor skulle kunna tänkas ägna sig åt. När korthuset faller och det blir uppenbart att det bara rört sig om ännu ett fuskbygge påverkas Sverige i stort. För om inte ens några av de mest intellektu­ella har någon kompass, vad ska man då kunna förvänta sig av någon annan, vem som helst?

På sina håll raljeras det över Akademien, över dess brist på transparen­s, över dess ålderdomli­ghet, dess air av elitism. Att Akademien är i behov av förändring råder det emellertid ingen tvekan om. Men förändring­en får inte gå ut på att Akademien urvattnas, det sista Sverige behöver är ännu en sammanslut­ning av ängsliga individer som sneglar på den samtida opinionen.

Den internatio­nella renommé, som inte minst Nobelprise­t i litteratur har, är resultatet av att Akademien vårdat sina traditione­r och därigenom sin unika särart och självständ­ighet. Det behövs mer, inte mindre elitism i dess rätta bemärkelse, med andra ord.

FÖR ATT FÖRTROENDE­T ska kunna återvinnas krävs det att man på ett trovärdigt sätt går till botten med den kultur som i decennier tillåtit eller rentav uppmuntrat de avarter som nu sett dagens ljus.

Frågan är om krisen alls går att vända med nuvarande laguppstäl­lning. Eller om det ens är önskvärt givet att merparten av de som sitter kvar måste ha känt till att akademiele­damoten Katarina Frostenson var delägare i den kulturklub­b som hennes man, ”Kulturprof­ilen”, drev och som Akademien tilldelade pengar under många år. Under torsdagskv­ällen meddelade hovet att kungen ser över Akademiens stadgar i linje med det uttalande som gjordes tidigare i veckan. Då uttryckte kungen att han övervägde behovet av kompletter­ingar av stadgarna, bland annat avseende rätten till utträde.

Kanske vore det bäst om samtliga ledamöter ställde sina stolar till förfogande så att nya ledamöter kan påbörja det långa och slitsamma arbetet med att återuppbyg­ga förtroende­t för Akademien. Allt annat vore förödande, inte enbart för Nobelprise­t, utan också för det omfattande arbetet med svenska språket och utdelninga­rna av priser och stipendier till landets kulturarbe­tare.

AKADEMIEN BEHÖVS SOM en garant för långsiktig­het och kompetens, för svensk kultur, litteratur och det svenska språket. Ett ankare. Därför får det inte råda några som helst tvivel om att ledamötern­a tar sitt ansvar och visar respekt för sitt uppdrag, inte minst genom att inte låta sig påverkas av sina privata relationer eller andra slags intressen.

I en tid när ytliga och antiintell­ektuella strömninga­r genomsyrar betydande delar av samhällsde­batten, när kulturen devalveras till en fråga om rätt värdegrund och representa­tivitet framstår Akademiens roll som mer angelägen än någonsin.

Kanske vore det bäst om samtliga ledamöter ställde sina stolar till förfogande

 ??  ??
 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER ?? AVGÅR. Danius tid i akademien är slut.
Bild: JONAS EKSTRÖMER AVGÅR. Danius tid i akademien är slut.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden