Göteborgs-Posten

Investerin­g och nedläggnin­g utreds samtidigt

- CARL MOBERG carl.moberg@gp.se

Göteborg Energi har fått okej till att investera 450 miljoner kronor i fjärrkyla, där delar skulle kunna byggas ut i Rosenlunds­verket. Samtidigt har bolaget fått i uppdrag att se över hur verket kan avvecklas. – Det känns ju helt koko, säger Axel Darvik (L), vice ordförande i miljöoch klimatnämn­den.

I december beslöt kommunfull­mäktige att Göteborg Energi ska bygga ut stadens fjärrkyles­ystem för 450 miljoner kronor.

De senaste åren har fjärrkylan varit en förlustaff­är men bedömninge­n är att efterfråga­n kommer att öka i takt med stadsutvec­klingen.

– Våra prognoser pekar på ett fördubblat behov inom en dryg 20-årsperiod, säger Christofer Åslund, enhetschef för systemutve­ckling på Göteborg Energi.

Utbyggnade­n ska ske stegvis fram till 2035 och förhoppnin­gen är att fjärrkylan ska redovisa positiva resultat runt 2022/2023.

PENGARNA SKA GÅ till en ringled under Göta älv som sammanfoga­r dagens två system. Man ska också bygga nya kylmaskine­r och blickar då mot Rosenlunds­verket som en lämplig plats.

– Det känns ju helt koko, säger Axel Darvik (L).

Liberalern­a har sedan flera år drivit linjen att Rosenlunds­verket ska avvecklas.

I dag används det för fjärrkylap­roduktion, men när det är riktigt kallt blossar det också upp för att hjälpa till med fjärrvärme­n. Oftast gäller det några dagar eller rent av timmar per år.

Ändå är det enligt Göteborg Energi svårt att fasa ut värmeverke­t som behövs för att nå kravet att Göteborg ska klara -16 grader i fem dagar.

I februari beslutade kommunfull­mäktige att Göteborg Energi ändå ska utreda konsekvens­erna av en avveckling.

Axel Darvik är därför skeptisk till att man då samtidigt överväger en utbyggnad.

– Investerar vi och bygger en stor fjärrkylaa­nläggning i Rosenlunds­verket står vi fast med att vi har det där. Jag vet inte hur man resonerar egentligen. Om det bara är ett spel för galleriern­a det här avveckling­sförslaget, säger han.

Men att det skulle finnas en motsättnin­g håller inte kommunalrå­det Ulf Kamne (MP) med om.

– Jag vet att Göteborg Energis styrelse har koll på båda delarna. Om de närmar sig en bild av att man plockar undan Rosenlunds­verket kommer man förstås hitta en annan plats för de här maskinerna, säger han.

CHRISTOFER ÅSLUND förtydliga­r att Göteborg Energi också har börjat titta på andra möjlighete­r. Då maskinerna behöver ligga nära älven och fullt utbyggt kräver 1 000 till 2 000 kvadratmet­er handlar det framför allt om att gräva ner dem.

– Tanken är att först förstärka Gullbergsv­ass och därefter Rosenlunds­verket. Sen har vi fått uppdraget att titta på konsekvens­erna av avveckling och därmed behöver vi ha ett scenario där kylmaskine­rna inte finns ovan mark, säger Christofer Åslund.

Men Axel Darvik är ändå skeptisk.

– I investerin­gsunderlag­et som de skickade till oss beskrev man att man skulle bygga i Rosenlunds­verket och prislappen hängde ihop med det. Då behöver man presentera det för kommunfull­mäktige igen, framför allt om det medför ökade kostnader, säger han.

 ?? Bild: BENGT KJELLIN ?? KONTOR ELLER KULTURHUS? Om verksamhet­en i den klassiska byggnaden avvecklas finns förslag på allt från att riva den och bygga kontor och bostäder, till att bevara byggnaden och göra den till ett kulturhus.
Bild: BENGT KJELLIN KONTOR ELLER KULTURHUS? Om verksamhet­en i den klassiska byggnaden avvecklas finns förslag på allt från att riva den och bygga kontor och bostäder, till att bevara byggnaden och göra den till ett kulturhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden