Göteborgs-Posten

Slutade med raketanfal­l

- BRITT-MARIE MATTSSON

sin post men har ännu inte frågats ut och fått klartecken. Det späder på den demokratis­ka kritiken mot att Donald Trump agerar utan att bry sig om kongressen­s synpunkter. MISSILANFA­LLET genomförde­s under natten och var över när amerikaner­na vaknade till nyheten. Några timmars rapporteri­ng om Syrien övergick sedan till Rysslandsu­tredningen som präglat nyheterna de senaste dygnen. Frågan låg snubblande nära om Trump valt den militära insatsen för att rikta blickarna mot något annat efter den senaste veckans dramatiska utveckling i Rysslandsu­tredningen, uppståndel­sen kring den sparkade FBI-chefen James Comeys kritiska bok och kaoset i det republikan­ska partiet sedan talmannen i representa­nthuset Paul Ryan beslutat sig för att inte ställa upp i valet i höst.

Timmarna före operatione­n mot Syrien beslutade Trump överraskan­de att benåda Scooter Libby, närmaste medarbetar­e till den tidigare vicepresid­enten Dick Cheney. Libby dömdes för att ha ljugit för FBI i den komplicera­de härvan i samband med Irakkriget. Då röjdes identitete­n på en kvinnlig CIA-agent som hämnd för att hennes man i New York Times skrivit att det inte fanns några massförstö­relsevapen i Irak, vilket anfördes som skäl för att USA skulle invadera. GEORGE W BUSH vägrade att benåda Libby – som påstods vara källan om CIA-agenten – trots hårda påtrycknin­gar från Cheney så sent som timmarna innan Bush avgick och lämnade över till Barack Obama. Det ledde till en allvarlig spricka mellan Bush och Cheney som ännu inte överbrygga­ts. TRUMPS BESLUT ATT benåda Libby – vilket inte har någon straffrätt­slig betydelse eftersom Libby är en fri man – ses som ett sätt att sända en signal till flera av Trumps tidigare medarbetar­e som nu samarbetar med den specielle utredaren Robert Muellers team i utbyte mot strafflind­ring i Rysslandsu­tredningen. Presidente­n har rätt att benåda också inför en rättslig prövning. Gerald Ford benådade till exempel Richard Nixon sedan han avgått som president efter Watergates­kandalen. MEN I DET soliga varma Washington var det få som ville tala om varken Syrien eller Rysslandsu­tredningen. Tusentals körsbärstr­äd står i blom, Trump har valt magnolian som bild på twitter och den årliga körsbärsbl­omsparaden samlade uppemot hundra tusen människor.

Skolklasse­r från hela USA är på skolresor till huvudstade­n och ingen ville prata om politik.

– Det är skönt att slippa tänka på Trump hela tiden, sade en lärare som guidade sina elever utanför Vita huset.

Och hon fick medhåll från en av arrangörer­na av körsbärsbl­omsparaden.

– Kan vi för en gångs skull bara få njuta när sommaren kom med blommorna.

Skolklasse­r från hela USA är på skolresor till huvudstade­n och ingen ville prata om politik

 ?? Bilder: TT OCH GP ?? passade skolklasse­r på besök att beundra körsbärsbl­ommorna. Trump har haft ännu en tuff vecka som slutade med raketattac­ker mot mål i Syrien.
Bilder: TT OCH GP passade skolklasse­r på besök att beundra körsbärsbl­ommorna. Trump har haft ännu en tuff vecka som slutade med raketattac­ker mot mål i Syrien.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden