Göteborgs-Posten

Heino har det som värst – när andra njuter

- LOTTA ENGELBREKT­SON

När naturen är som vackrast får Heino Jacobsson ett tryck över bröstet. Han får svårt att andas och ögonen kan börja klia.

Första gången allergin drabbade Heino Jacobsson för 20 år sedan blev han akut sjuk. Han minns känslan av att inte få ner luften i lungorna och hur han hjälplöst kippade efter andan.

Den gången trodde Heino att han skulle dö och ambulansen hämtade honom med tjutande sirener. Väl på sjukhuset fick han en spruta och paniken släppte ganska snabbt.

– Eftersom flera i min familj har astma, var det vad både jag och läkarna misstänkte, berättar Heino Jacobsson. ÄN SÅ LÄNGE går han i väntans tider.

Den kalla vintern har varit snäll mot pollenalle­rgiker och han har fortfarand­e inte haft några besvär. Han har aldrig kollat vad han egentligen är allergisk mot,

”Jag har en teori om att kroppen gör vad den ska för att ta hand om reaktionen. Därför skulle jag heller aldrig vaccinera mig”

men han vet att när naturen börjar blomma finns risken alltid där. Värst brukar symptomen bli runt midsommar.

– Men det har blivit bättre med åren och förra sommaren kände jag nästan ingenting. Andra perioder är det fruktansvä­rt, säger han. DET BRUKAR BÖRJA som ett tryck över bröstet och Heino märker att han drar extra mycket efter andan. Ibland börjar ögonen klia.

Någon gång tar han hjälp av receptfria mediciner, men oftast försöker han bara stå ut med obehagen.

– För det mesta gör jag ingenting. Jag har en teori om att kroppen gör vad den ska för att ta hand om reaktionen. Därför skulle jag heller aldrig vaccinera mig, säger han. FAST – SOM hos de flesta andra – nöjer sig inte Heino Jacobssons kropp med att reagera mot pollen. Han är också allergisk mot nötter och apelsiner. Om han av misstag får i sig en bit hasselnöt börjar det klia i munnen och halsen direkt.

– Men jag känner det nästan alltid omedelbart. Så fort någon produkt innehåller nötter, även om jag inte ser dem, känner jag det i munnen. De allra flesta gångerna hinner jag spotta ut tuggan innan jag sväljer den, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden