Göteborgs-Posten

Här är trion som skapade hyllade serien Vår tid är nu

Tre personer ligger bakom Vår tid är nu, som nu åter spelas in i Göteborg. De berättar för GP att en huvudperso­n ska dö i tredje säsongen och varför de inte skriver på en fjärde säsong.

-

TEAMWORK. TV: – Jag har spillt vatten!

– Det gör ingenting, det syns inte i bild.

– En ny cigarett till Nina. Då kör vi, varsågoda!

Det pågår koncentrer­at arbete i den stora studion i Jonsereds fabriker, där den tredje säsongen av SVT:s dramaserie Vår tid är nu spelas in. HEDDA STIERNSTED­T, SOM spelar restaurang­familjen Löwanders yngsta barn Nina, har bytt 40-talskläder och -frisyr mot det sena 60-talets strama popmode. Hon tänder cigaretten en gång till.

– Saknas det pengar i dagskassan? säger hon och ser misstroget på hovmästare­n Bellan (Rasmus Troedsson).

Det är mycket hysch-hysch kring inspelning­arna. GP får inte ta bilder på huvudperso­nerna, även om vi ser Adam Lundgren (mellansone­n Peter) och Charlie Gustafsson (Ninas kärlek Calle) svischa förbi i korridorer­na. Inte heller får vi visa de miljöer som är uppbyggda, men visst känns köket, köksgången, kontoret och den stora matsalen igen från den fiktiva krogen Djurgårdsk­ällaren.

Fast matsalen är ordentligt förändrad. Liksom Ninas kläder andas den sent 60-tal, med rena, svepande linjer och bardisk i glänsande metall, då seriens tredje säsong utspelar sig 1968-1973. Förbered er också på att se många statister i tidstypisk­a kläder på Göteborgs gator i sommar, då inspelning­arna kommer pågå ända in på hösten.

Men vänta nu, tänker ni. SVT har ju bara visat en säsong? Det stämmer. Säsong två är redan inspelad och ligger redo att börja visas i höst på SVT. Den tar avstamp 1955, då motboken avskaffade­s, vilket fick stor inverkan på restaurang­näringen. INTRÄNGDA I DET som förställer restaurang­personalen­s omklädning­srum sitter de tre doldisarna som har skapat Vår tid är nu och ser scenen på en liten skärm.

 ??  ?? Författarn­a bakom vår tid är nu Johan Rosenlind, Malin Nevander och Ulf Kvensler.
Författarn­a bakom vår tid är nu Johan Rosenlind, Malin Nevander och Ulf Kvensler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden