Göteborgs-Posten

Ordkrig efter Syrienatta­ck

Vad händer nu? Det är frågan efter västs mest omfattande anfall mot regimen i Syrien. Svaret: sannolikt ingenting utom fortsatt ordkrig och civilt lidande.

- Jan Höglund 031-62 42 29 ∙ jan.hoglund@gp.se

Trump twittrar om att insatsen var lyckad, Putin fördömer attacken och FN:s generalsek­reterare António Guterres talar nu öppet om ett nytt kallt krig.

USA, Storbritan­nien och Frankrike använde under natten mot lördagen 105 kryssnings­robotar för att slå ut tre mål i eller i närheten av Damaskus och Homs; Ett forsknings­center, ett lager för kemiska vapen och ett lager för utrustning till kemiska vapen.

Målen valdes noga ut för att inte vålla civila skador eller träffa utländsk militär, enligt det amerikansk­a försvarshö­gkvarteret Pentagon. Enligt generallöj­tnant Kenneth McKenzie minskar de samordnade attackerna Syriens förmåga att använda kemvapen flera år framåt. Han tillade att inga flygplan eller robotar träffades av syriskt luftvärn. Ungefär 40 försvarsmi­ssiler sköts upp, uppgav han och påpekade:

– Det är ballistisk­a projektile­r, som faller ner av egen kraft och därmed riskerar att skada människor.

RYSSLAND HÄVDAR ATT Syrien inte använde kemiska vapen mot civila för en vecka sedan. Det finns inga bevis och det är bara en förevändni­ng för att angripa landet, menar Ryssland. Enligt den ryska generalsta­ben sköts 71 av västs kryssnings­robotar ned, enligt generalöve­rste Sergej Rudskoi.

President Vladimir Putin fördömde skarpt attacken mot Syrien ”där rysk militär hjälper den legitima regeringen i kriget mot terrorisme­n”.

– Genom sina åtgärder förvärrar USA den humanitära katastrofe­n i Syrien och får civila att lida, och samarbetar i praktiken med terroriste­r som har plågat det syriska folket i sju år och provocerar fram en ny våg av flyktingar från det landet och regionen som helhet, sade Putin VLADIMIR PUTIN HAR hotat svara militärt på angrepp mot rysk personal i Syrien. Efter attacken varnade han för att det får förödande effekt på internatio­nella relationer. FN:s generalsek­reterare Antonio Guterres talar nu öppet om ett nytt kallt krig.

Ryssland begärde ett extrainsat­t möte i FN:s säkerhetsr­åd i går. Anklagelse­rna haglade. Huliganism och desinforma­tion var bara två kraftuttry­ck i lokalen.

Turkiet och Iran är Rysslands viktigaste lierade i Syrienfråg­an. Det är en udda trio. Den turkiske presidente­n Recep Tayyip Erdogan vill ha bort den syriske ledaren Bashar al-Assad, som har Putins fulla stöd. Erdogan för också ett eget krig i norra Syrien mot kurdisk milis, som var allierad med USA i striderna mot Islamiska staten. VID ETT TELEFONSAM­TAL med den brittiska premiärmin­istern Theresa May i går framhöll Erdogan, enligt nyhetsbyrå­n Anadolu, att det är viktigt att inte öka spänningen i Syrien ytterligar­e. En politisk lösning är enligt Erdogan enda sättet att stoppa regimens grymhet med konvention­ella och kemiska vapen – och för det syriska folket att nå en permanent fred. TURKIET ÄR MEDLEM av försvarsal­liansen Nato. Ambassadör­erna för de 29 medlemslän­derna samlades i går för att få informatio­n om vad som, beroende på hur Ryssland agerar, kan påverka säkerheten både i Europa och globalt. På måndagen möter Erdogan Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g i Turkiet.

Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström har förståelse för den ilska som väcks av de fasansfull­a dåd som begåtts i Syrien. Men det är viktigt att konflikten inte eskalerar, betonar hon.

Så vad händer nu? VÄSTLEDARN­A HAR GJORT sin markering, insatsen är avslutad. Ryssland berördes inte direkt. Bashar al-Assad har besegrat rebellerna i Douma, och säger nu att han har för avsikt att krossa terrorisme­n i landets alla hörn.

Och, konstatera­r förre utrikesmin­ister Carl Bildt, någon samlad strategi för att få ett slut på lidandet och en politisk lösning syns fortfarand­e inte.

FN:s generalsek­reterare Antonio Guterres talar nu öppet om ett nytt kallt krig

 ??  ??
 ?? Bild: MARY ALTAFFER ?? SPÄNT LÄGE. Anklagelse­rna haglade i FN:s säkerhetsr­åd och generalsek­reteraren Guterres talar om ett nytt kallt krig.
Bild: MARY ALTAFFER SPÄNT LÄGE. Anklagelse­rna haglade i FN:s säkerhetsr­åd och generalsek­reteraren Guterres talar om ett nytt kallt krig.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden