Göteborgs-Posten

Mal problem i Majorna

SKADEDJUR: Under två år har ett kvarter i Majorna har varit drabbade av mal. Sara Appelqvist som fick mal i sin lägenhet tycker inte att bostadsför­etaget Familjebos­täder gör tillräckli­gt för att bekämpa ohyran. Lars Gustafsson, Familjebos­täders områdesche

- JULIA SANDSTÉN VIKBERG 031-62 40 00 Julia.SandstenVi­kberg@gp.se

Ett helt kvarter i Majorna har under två år haft problem med mal i lägenheter­na. Sara Appelqvist är kritisk till hur Familjebos­täder agerat.

– Anticimex var där och bekämpade malen förra året och att den nu har kommit tillbaka igen är jätteolyck­ligt, säger Lars Gustafsson.

För två år sedan upptäckte Sara Appelqvist att hennes lägenhet blivit drabbade av skadedjure­t mal. Halsdukar, vantar, tröjor, scarfar och en mängd höstkläder som låg lagrade i en korg hade flera hål i sig.

– De åt upp mina kläder. Det var jätteobeha­gligt och väldigt påfrestand­e och energikräv­ande att sanera lägenheten, säger Sara Appelqvist.

Det var inte bara hon som var drabbad. I kvarteret där hon bor finns det omkring 100 lägenheter som ägs Familjebos­täder. Flera av Sofia Appelqvist­s grannar uppgav till henne att det fanns mal även i deras lägenheter­na eller trapphus.

Nu, två år senare, har problemet enligt henne eskalerat. Malen har förökat sig och för varje vår och sommar då de vaknar till liv blir de fler och fler.

– Det är jobbigt hela tiden behöva bevaka så att jag inte får in det i lägenheten igen, säger Sara Appelqvist. ENLIGT LARS GUSTAFSSON känner Familjebos­täder till att kvarteret har drabbats av mal i år för andra året i rad. Att det har pågått sedan 2016 känner han dock inte till. Inte heller att problemet har eskalerat.

– Anticimex var där och bekämpade malen förra året och att den nu har kommit tillbaka igen är jätteolyck­ligt, säger han.

Enligt honom har de gjort allt de kunnat för att bekämpa malen.

– Vi måste förlita oss på Anticimex som är experterna. Vi har aldrig motsatt oss några åtgärder som de har föreslagit. Vi har låtit dem göra det som de kan göra, säger han.

Håkan Rystrand, som är leveransan­svarig för Anticimex i Göteborg, berättar att problemet med mal oftast börjar i ett förråd där en malhärd hittat exempelvis en matta att käka på. Därifrån sprider sig malen främst till andra förråd men även till lägenheter. För att få bukt på problemet måste man enligt honom hitta härdarna.

– Det är viktigt att alla i husen går igenom sina förråd så man hittar härdar. Om 25 personer går igenom förråden men en person som har en härd inte gör det, blir man inte av med malen. Vi kan inte sanera i låsta förråd utan bara i de som är öppna. Då kan vi missa en härd, säger Håkan Rystrand.

”De åt upp mina kläder. Det var jätteobeha­gligt och väldigt påfrestand­e och energikräv­ande att sanera lägenheten.” SARA APPELQVIST

ENLIGT HONOM BORDE bostadsför­etag och hyresrätts­föreningar se till så att alla boende går igenom sina förråd.

– Man bör göra någon avchecknin­g och hålla kolla på att alla verkligen har kollat sina förråd och slängt sådant som har drabbats av mal, säger Håkan Rystrand.

Lars Gustafsson anser inte att det är rätt metod. Enligt honom har Familjebos­täder istället satt upp lappar i kvarteret där de uppmanat boende att kolla igenom sina förråd.

– Vi kan inte ringa runt till alla hyresgäste­r. Det är ett stort kvarter med omkring 100 lägenheter. Vi äger fastighete­r men inte rätten till att tvinga oss in i förråden eller tvinga folk till att städa sina förråd. Om Anticimex hade hittat en härd i ett förråd hade vi självklart kontaktat den som ägde det. Men har inte sagt att de har hittat det, säger Lars Gustafsson. SARA APPELQVIST tycker inte att Familjebos­täder har gjort tillräckli­gt.

– Familjebos­täders enda åtgärd har bestått av lappar samt fällor. Anticimex bekräftar att det måste tas ett helhetsgre­pp i frågan och åtgärderna inte är tillräckli­ga. Det är inte rimligt att varje enskild hyresgäst skall ansvara för ett så pass storskalig­t problem. Vad vi saknar är raka besked från Familjebos­täder angående lösning på skadedjurs­frågan. De lösningar som hittills har använts fungerar ju uppenbarli­gen inte. Vi står handfallna här, säger hon.

 ?? Bild: SARA APPELQVIST ?? OÖNSKAD.Mal som Sara Appelqvist har i sitt kvarter just nu.
Bild: SARA APPELQVIST OÖNSKAD.Mal som Sara Appelqvist har i sitt kvarter just nu.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden