Göteborgs-Posten

Upprop efter Danius sorti

-

Över 200 författare har samlats i ett upprop mot sexismen inom Svenska Akademien och skriver att man har ”fortsatt förtroende för Sara Danius”.

KULTUR Drygt 200 svenska författare skriver på ett uppror mot Svenska Akademien. Här följer deras ord: Vi är författare inom skönlitter­atur, facklitter­atur och dramatik som fått nog av den sexism, det jäv och maktmissbr­uk som blottlagts i Svenska Akademien den senaste tiden.

Svenska Akademien, och framför allt vissa ledamöter av den, har under många års tid understött, samarbetat med och offentligt hyllat en person som sexuellt trakassera­t otaliga kvinnor i och utanför kulturlive­t.

För detta har man inte tagit ansvar. Tvärtom har man motarbetat de krafter inom Svenska Akademien som haft ambitionen att göra upp med samröret med denna person. När Akademien avsatte Sara Danius från rollen som ständig sekreterar­e försvann Akademiens främsta hopp om förnyelse.

Horace Engdahl har kallat Sara Danius ledarskap för det sämsta någonsin i Svenska Akademiens historia. Han menar alltså att hans egen undlåtenhe­t att agera mot de sexuella trakasseri­erna, som Akademien fick kännedom om redan 1996, är bättre. Vi känner igen detta agerande från så många håll: den som gör motstånd eller försöker uppmärksam­ma sexuella övergrepp och maktmissbr­uk pekas själv ut som ett problem.

Svenska Akademien har sparkat Sara Danius och menat att de därmed har löst problemet. Vi som skriver under detta upprop menar tvärtom att problemet i organisati­onen kvarstår och att vi har fortsatt förtroende för Sara Danius ledarskap.

Kulturbran­schen är satt i förändring. Allt fler aktörer tar till sig kritiken och vill motverka förtryckan­de strukturer, men Svenska Akademien har sorgligt nog inte följt med i utveckling­en. Vi tror inte att Svenska Akademien i dess nuvarande utformning kan ta itu med vare sig sexism eller sexuella trakasseri­er, och saknar därmed förtroende för det som återstår av Svenska Akademien.” INTI CHAVEZ PEREZ AMANDA SVENSSON YOLANDA AURORA BOHM RAMIREZ MARIA SVELAND SARA KADEFORS MÅRTEN SANDÉN MATS KOLMISOPPI KATARINA WENNSTAM ELISE KARLSSON SARA LÖVESTAM MATS STRANDBERG MIAN LODALEN ALEXANDRA PASCALIDOU KRISTOFER ANDERSSON ANDRES LOKKO DANIEL BOYACIOGLU med flera

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden