Göteborgs-Posten

Han söker vraken längs Västkusten

- TOVE ANDERSSON 031-62 40 00 tove.andersson@gp.se

Henrik Zedig arbetar som marinarkeo­log vid Länsstyrel­sen i Västra Götaland. Hans jobb är att ta hand om hela den västsvensk­a vrakskatte­n.

– Ett vrak är ett fruset ögonblick av historien. Det finns så många legender och skrönor kring dessa skepp, och vi kan få en mer nyanserad bild av sanningen, säger Henrik Zedig.

Om någon ska dra en ledning under havsytan i Västra Götaland så är det Henrik Zedigs uppgift att se till så att arbetet inte förstör något skeppsvrak. Det finns nämligen väldigt många, och ingen vet hur många man inte upptäckt än.

För Henrik så började hans fascinatio­n av människans historia tidigt. Men det var först i militären som han tog sitt första dykcertifi­kat. När han senare började studera arkeologi på universite­tet så fanns något i den kombinatio­nen som tilltalade honom.

– Jag har alltid varit intressera­d av historia. När jag började plugga arkeologi så insåg jag att de svenska arkeologer­na har inventerat hela landet, utom möjligtvis fjällvärld­en, två gånger om. Man har hittat över 1,7 miljoner lämningar på land, men i vattnet har man väldigt dålig koll. ATT SEGRAREN ÄR den som dokumenter­ar historien är ett tämligen välkänt uttryck. Men Henrik Zedig menar att den faktiska sanningen går att upptäcka under ytan. Där finns berättelse­r som ingen velat berätta.

– Ett vrak är ett fruset ögonblick av historien. Det finns så många legender och skrönor om skeppsvrak, och många av dem är kopplade till ond bråd död. Det är ofta ganska hemska historier. Med hjälp av marinarkeo­logi kan vi ofta få fram en mer nyanserad bild av sanningen och de människor som levt och arbetat på fartygen.

– Det går att få fram mycket informatio­n som inte står i historiebö­ckerna. Det är kanske inte så glamouröst att sänka sina skepp för att dansken kommer, vilket faktiskt har hänt. När Karl XII blivit skjuten låg stora delar av landets västkustes­kader i Strömstads och Marstrands hamn. Så 1719 anfaller danskarna, och svenska flottan sänker sina egna skepp! Allt för att fartygen inte skulle hamna i fiendehänd­er, säger Henrik Zedig.

I VÄSTRA GÖTALAND finns inte bara en lång remsa havskust utan även Sveriges största insjö, Vänern.

– Vänern ger en helt unik möjlighet att studera skepp. I sötvatten finns nämligen inga skeppsmask­ar som äter upp trästruktu­rer vilket gör att vi kan hitta alla möjliga typer av båtar från stenåldern fram till modern tid, säger Henrik Zedig.

Detsamma gäller för kusten längs Östersjön. Östersjön har mycket lägre salthalt än vattnet vid västkusten, vilket gör att där finns mycket äldre arkeologis­ka fynd.

– Östersjön hade kunnat bli ett världsarv. Det ligger så fantastisk­t många vrak där som bevarats nästan intakta i många många hundra år.

Fördelen med att undersöka vrak längs Västkusten är dock att vattnet är så pass mycket klarare.

– Det finns ett vrak utanför Tanum som legat där sedan 1200-talet. Det ligger dessutom väldigt nära kusten. Det skeppet upptäckte man genom att någon skulle bygga en marina, och då flyger man över området och tar flygfoton. På dessa flygfoton kunde vi se vraket. Så klart är vattnet.

Det leder till att man mycket lättare kan undersöka vraken. Vraket i Tanum ligger till exempel på så grunt vatten att man kan snorkla runt det. Men lättillgän­gligheten har ett pris.

– Vissa skepp tål att läggas ut för allmänhete­n, men andra gör inte det. De är för ömtåliga eller viktiga. Om du bestämmer dig för att dyka på ett vrak så är det jättevikti­gt att du inte tar med dig någonting därifrån, för du kan aldrig veta om den delen du tar med dig kanske är jättevikti­g för oss marinarkeo­loger. Många av vraken är skyddade av Kulturmilj­ölagen och då får man enbart simma över vraket inte röra eller ta upp saker från botten.

Vad berättar ett skeppsvrak om sin tid?

– Massor! Det berättar om teknologin. Drevs det av segel, ånga eller diesel? Hur har man byggt båtarna? Vad hade man för redskap, och vart kom materialet ifrån? Lasten berättar också en hel del. Vad man sålde och handlade med, vilka som handlade. Det berättar om människorn­a ombord. Vad fanns det för hierarkier på båtarna? Man pratar ibland som om havet har varit ett hinder, men det har snarare förenat människor genom alla tider. Det är helt enkelt en spegling av samhället i stort.

”Man pratar ibland som om havet har varit ett hinder, men det har snarare förenat människor genom alla tider” HENRIK ZEDIG Marinarkeo­log

 ??  ?? 1. AMASIS: Fartyget var lastat med kol men trots torpederin­gen kunde samtlitens kabyss. 3. HENRIK ZEDIG: Om någon ska dra en ledning under havsytan vraken vid västkusten. 3
1. AMASIS: Fartyget var lastat med kol men trots torpederin­gen kunde samtlitens kabyss. 3. HENRIK ZEDIG: Om någon ska dra en ledning under havsytan vraken vid västkusten. 3
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2
2
 ?? Bilder: SJÖFARTSVE­RKET, BERTHA EKSTRAND AMAYA. Grafik: DAN-TAGE AUGUSTSSON ?? ga i besättning­en räddas och föras till Lysekil. 2. HAVMANDEN: Rester efter tegelkonst­ruktion i den danska fregati Västra Götaland så är det hans uppgift att se till så att arbetet inte förstör något skeppsvrak. 4. KARTA: Några av
Bilder: SJÖFARTSVE­RKET, BERTHA EKSTRAND AMAYA. Grafik: DAN-TAGE AUGUSTSSON ga i besättning­en räddas och föras till Lysekil. 2. HAVMANDEN: Rester efter tegelkonst­ruktion i den danska fregati Västra Götaland så är det hans uppgift att se till så att arbetet inte förstör något skeppsvrak. 4. KARTA: Några av

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden