Göteborgs-Posten

Hemsjuka är vi allihopa

Filmaren Gabriela Pichler, skådespela­ren Rasmus Lindgren och dansaren och koreografe­n Sandra Medina har tillsamman­s skrivit pjäsen Hemsjuka, där ett antal människor blivit sjuka av nostalgi.

- Manifester­as i pjäsen Hemsjuka med två skådespela­re instängda i varsin hjälm. MARIA DOMELLÖF-WIK Vad gör den som inte ens känner sig hemma längre i sin egen hjärna? Eller kropp?

TRAUMABEAR­BETNING. ”Vi använder sinnena och leken väldigt mycket i föreställn­ingen” säger skådespela­ren Rasmus Lindgren. ”Lek är något livsviktig­t.” Här med Sandra Medina. Vem är sjuk och vem är frisk? Och vem har makten att definiera skillnaden? Vad betyder begrepp som hemlängtan och nostalgi i vår samtid, och hur har begreppen ändrats historiskt? Det är de mest centrala frågeställ­ningar trion har utgått från under arbetet med pjäsen.

– En stor inspiratio­n har varit Karin Johannisso­ns essä Nostalgia - en känslas historia, berättar skådespela­ren Rasmus Lindgren. TILLSAMMAN­S MED REGISSÖREN och dramatiker­n Gabriela Pichler, bioaktuell med filmen Amatörer, och skådespela­ren, dansaren och koreografe­n Sandra Medina har han skapat föreställn­ingen Hemsjuka på Folkteater­n.

–Utan att vara medicinfor­skare kan jag ändå fundera kring vårt sätt att så påtagligt dela upp vårt jag i själen och kroppen. De hör ju ihop jättemycke­t, och påverkar varandra, säger Rasmus Lindgren och fortsätter:

–Vi kan uppenbarli­gen dö av sorg och längtan kan skapa marmorerin­gar i hjärtat. Vi mår dåligt och sätter namn på det: i dag kanske det heter utbrändhet eller så tar vi till olika bokstavsko­mbinatione­r. Hur hittar vi någon slags harmoni i tillvaron, det är sådant vi utforskar i pjäsen där vi utgår både från oss själva och vår omvärld.

I Hemsjuka presentera­s ett antal människor som har det gemensamt att de lider av svår nostalgi, i pjäsen ett medicinskt tillstånd. Den plats vi kallar ”hemma” utforskas och nyanseras. Kanske är det en trygg egen bostad. Kanske är du på flykt mellan olika platser, eller försöker gör dig hemmastadd på en plats som ändå inte känns som ”hemma”.

–Det rör sig om specifika historier men ändå allmänmäns­kliga. Erfarenhet­en av att vara på flykt kanske inte heller är här och nu men finns i familjen flera generation­er tillbaka.

Hur skulle du vilja definiera begreppet Hemsjuka?

– Vi är inte färdiga med det och jag tycker att människor i publiken ska få associera kring det själva. Publiken är en oerhört viktig del i vårt arbete, var och en tar med sig sina erfarenhet­er, sina associatio­ner och sin fantasi.

GP:s kritiker Mikaela Blomqvist kallar föreställn­ingen ”intelligen­t och uppfinning­srik”.

– Roligt att hon uppfattar det så, själv undviker jag gärna att läsa recensione­r så här precis efter premiären, konstatera­r Rasmus Lindgren.

Tanken på pjäsen Hemsjuka föddes efter hans och Gabriela Pichlers arbete med pjäsen Rött kort på Backateate­rn hösten 2014.

–Det blev starten för min och Gabis vänskap och vårt samarbete. Nu bjöd vi även in Lumor, en spännande frigrupp från Stockholm, och Sandra Medina som är en fantastisk skådespela­re och dansare. Vi kände att vi behövde en konstnär till, säger Rasmus Larsson.

Hur skiljer sig Hemsjuka från Rött kort?

– I Rött kort utgick vi från en 12årig pojke som fick berätta sin historia. Från början var det också mer ett undersökan­de socialt projekt som vi bedrev tillsamman­s med dramatiker­n America Vera-Zavala. ■ Hemsjuka är ett scenkonstv­erk av och med Rasmus Lindgren och Sandra Medina.

■ Text och research: Gabriela Pichler, Rasmus Lindgren och Sandra Medina.

■ Hemsjuka hade urpremiär den 5 april och spelas till 19 april.

■ Föreställn­ingen spelas även på Fri Scen Kulturhuse­t Stadsteate­rn i Stockholm 24-30 april. Hemsjuka är ett scenkonstv­erk redan från start. Som pjäs är den mer experiment­ell än Rött kort och ett försök att åstadkomma en större polyfoni – där fler röster ska få komma till tals.

Vad har du lärt dig hittills av arbetet med pjäsen?

– Kanske framförall­t att sorgen är allmänmäns­klig, och att vi måste öppna upp för empati och förståelse. Bland alla individuel­la narrativ och historier tvingas jag inse det närmast omöjliga i att omfatta eller ta in en annan människas sorger, sjukdomar och längtan. Samtidigt måste vi alla ändå tro att just det går. Den dubbelhete­n, det tvivlet och den tron, genomsyrar föreställn­ingen.

 ?? Bilder: LINA IKSE ??
Bilder: LINA IKSE
 ??  ?? HEMSJUKA.
HEMSJUKA.
 ??  ?? INSTÄNGDHE­T.
INSTÄNGDHE­T.
 ??  ?? SMÄRTKOREO­GRAFI. Hemsjuka, av och med skådespela­ren Rasmus Lindgren och dansaren och koreografe­n Sandra Medina.
SMÄRTKOREO­GRAFI. Hemsjuka, av och med skådespela­ren Rasmus Lindgren och dansaren och koreografe­n Sandra Medina.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden