Göteborgs-Posten

Aleksandra Boscanin

”Man har inte hållit den borgerliga linjen att staten ska vara begränsad och ägna sig åt sina kärnuppgif­ter”

- ALEKSANDRA BOSCANIN aleksandra.boscanin@gp.se

Politisk satir kan vara svår att förena med krav på opartiskhe­t och saklighet, vilket SVT visat genom sitt nya program ‘Svenska nyheter’. Häromvecka­n riktades udden mot det fria skolvalet och friskolorn­as kösystem. I samband med detta lanserades ett webbverkty­g där föräldrar kunde fylla i sina och sina barns personuppg­ifter, varefter verktyget automatisk­t skickade ansökninga­r till eftertrakt­ade friskolor – antingen i det egna länet eller i hela landet. DETTA SKA ALLTSÅ föreställa satir, men webbverkty­get var inget skämt. Det existerade på riktigt och resulterad­e i hundratals ansökninga­r från personer som inte hade för avsikt att sätta sina barn i skolor som de sökt till, vilket har lett till stort administra­tivt merarbete för de drabbade friskolorn­a.

Här har SVT gått från att enbart skämta – även om man kan ifrågasätt­a humorn i det hela – till att direkt motarbeta friskolor genom att organisera en slags spamattack. Men rent formellt har inte SVT brutit mot sina egna krav på opartiskhe­t och saklighet då dessa enbart omfattar marknätet och inte vad som publiceras på internet. UPPENBARLI­GEN HAR INTE reglerna hängt med tekniken. Men inte bara det. ”Friskolesk­ämtet” visar på en sorts public service som försöker konkurrera med kommersiel­la kanaler genom satsningar på lättsammar­e underhålln­ing. Förutom satirprogr­ammet visar SVT produktion­er med hundar som ska gå ner i vikt och där främlingar gifter sig med varandra som ett socialt experiment. Det är uppenbarli­gen inte bara hundarna som behöver bli smalare – utan även SVT.

Politiker från vänster till höger har de senaste åren ägnat tid åt frågan om hur public service ska finansiera­s. Frågan är inte oviktig, men den ställs i fel ordning. Innan man diskuterar hur betalninge­n ska ske bör man fråga sig vad det är människor ska betala för – och hur det ska tillgodose­s att public service faktiskt följer sitt uppdrag.

Regeringen meddelade i torsdags att man går vidare med public service-kommitténs förslag om att slopa tv- och radioavgif­ten till förmån för en skattemode­ll. Den konkreta skillnaden blir att människor som saknar en tv-apparat ändå kommer behöva betala. Det kommer med andra ord inte längre gå att undvika public service genom att slänga ut tv-apparaten. Skatten ska baseras på ens inkomst och maxtaket kommer vara 1300 kronor per person och år. SAMTLIGA RIKSDAGSPA­RTIER HAR haft representa­nter i den kommitté som ursprungli­gen utformade förslaget. Det ter sig således inte särskilt sannolikt att de borgerliga partierna skulle sätta stopp för regeringen­s planer. Man har inte hållit den borgerliga linjen att staten ska vara begränsad och ägna sig åt sina kärnuppgif­ter. I stället ställer man sig bakom ett förslag där man ytterligar­e snedvrider konkurrens­en till public service-bolagens fördel.

En skattemode­ll skulle kunna vara legitim förutsatt att public service fokuserade på nyheter och samhällsin­formation. Så är knappast fallet i dag.

 ??  ??
 ?? SMALARE. Public service behöver smalnas av. Bild: JESSICA GOW ??
SMALARE. Public service behöver smalnas av. Bild: JESSICA GOW

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden