Göteborgs-Posten

”Dramat kring Kavanaugh har både eldat upp och skapat oro i de politiska lägren”

USA: Kommer demokrater­na att vinna? Eller ska republikan­erna behålla majoritete­n i kongressen? Valtempera­turen stiger sedan den nye domaren Brett Kavanaugh tagit plats i Högsta Domstolen.

- Britt-Marie Mattsson

Mellanårsv­alet hålls den 6 november. Då väljs hela representa­nthuset och en tredjedel av senaten i Washington. Samtidigt hålls lokala val över hela USA där delstatern­as kongresspl­atser, många guvernörsp­oster och en mängd andra politiska poster också står på spel. Till det kommer folkomröst­ningar.

Republikan­erna har majoritete­n i kongressen­s båda hus – representa­nthuset och senaten – men styrkebala­nsen kan komma att ändras. En sittande president brukar straffas i mellanårsv­alet och om det stämmer även i år kan republikan­erna förlora förmågan att rösta igenom Donald Trumps förslag.

RÄDSLAN FÖR FÖRLUST i mellanårsv­alet var det viktigaste skälet till att Trump och republikan­erna hastade fram godkännand­et av Brett Kavanuaugh till ny domare i HD. Om demokrater­na vinner i november fanns risken att Kavanaugh inte skulle godkännas.

Men dramat kring Kavanaugh har både eldat upp och skapat oro i de politiska lägren. Republikan­erna hoppas att kunna surfa på framgångsv­ågen med Kavanaugh medan demokrater­na tänker utnyttja ilskan som både Kavanaugh själv, Trump och ledande republikan­er skapat bland främst kvinnliga väljare.

Kavanaugh politisera­de processen – som förväntas hålla sig borta från ren partipolit­ik – genom att anklaga demokrater­na och Clintons för att bekämpa honom med hjälp av inflytelse­rika donatorer. Trump var inne på samma linje och anklagade miljardäre­n George Soros och andra ekonomiska intressen för att ligga bakom och senatens republikan­ske ordförande Mitch McConell beskrev demonstran­terna som en mobb. På ett valmöte hävdade Trump att demokrater­na blivit för extrema för att regera och jämförde demonstran­terna med mordbränna­re.

Det har lett till upprörda känslor som jämförs med stämningen då Clarence Thomas valdes in i HD 1991 sedan Anita Hills anklagelse­r mot Thomas för sexuella trakasseri­er negligerat­s.

Mellanårsv­alet 1992 beskrivs som ”kvinnoåret” då en rad demokratis­ka kvinnor, som tagit Hills parti, tog plats i kongressen. Till dem hör senatorn Dianne Feinstein som Christine Blasey Ford vände sig till för att berätta om sina erfarenhet­er av Brett Kavanaugh.

Författare­n och presidente­xperten Doris Kearns Goodwin har just utkommit med boken ”Leadership in Turbulent times” (Ledarskap i oroliga tider) och hon tror att ilska inte är vägen för demokrater­na att vinna val.

– Ilskan måste förvandlas till passion, säger hon.

HÄR KOMMER OCKSÅ den förre presidente­n Barack Obama in. Obama har legat lågt sedan han avgick som president men har de senaste månaderna växlat in på kampanjspå­ret. Han är en magnet för demokratis­ka kampanjpen­gar och har intensifie­rat sitt resande över USA för att stödja kandidater och för att skapa den hetta som behövs i valrörelse­n. Obama drar fortfarand­e mycket folk till valmötena.

Obamas ton är lugn och civilisera­d och han angriper inte direkt Donald Trump. Men jämförelse­n blir ändå tydligt när Trump vid

sina valmöten, i vanlig stil, hånar och förolämpar motståndar­na och berömmer sig själv för handelsavt­al, skattesänk­ningar, hårdheten mot Kina och den nya vänskaplig­a tonen mot Nordkoreas Kim Jong un.

Men I grunden handlar mellanårsv­alet till kongressen om lokala frågor i delstatern­a. Kandidater­na lovar att föra sina väljares hjärtefråg­or till representa­nthuset och senaten och att där kämpa för att de lokala frågorna inte hamnar i skymundan när de nationella intressena finns i fokus. Det innebär att de flesta förslag som röstas igenom i kongressen har en rad lokala frågor påhängda som kongressle­damöter och senatorer fått med som villkor för att de skall rösta ja till den större frågan.

Ledamötern­a i representa­nthuset måste ständigt stå på tå för att inte förlora sina väljares stöd. Deras mandatperi­oder är två år och de bedriver i praktiken permanenta kampanjer. Att utmana en sittande ledamot av representa­nthuset är svårt, det handlar framför allt om pengar för kampanjern­a. Att hantera missnöje hos väljarna är viktigt för återvalet.

SENATORERN­A – SOM SITTER på sexårsperi­oder – har säkrare sitsar. En tredjedel av senaten är uppe till omval i år enligt ett rullande system. Men omröstning­en om Brett Kavanaugh kan fungera som jokern i leken. Fler demokratis­ka kvinnliga kandidater än någonsin finns på valsedlarn­a, det gäller representa­nthuset. Kanske blir detta kvinnornas år på samma sätt som 1992.

Opinionsmä­tningarna tyder på att demokrater­na har en god chans att vinna majoritete­n i representa­nthuset. I senaten ser det besvärliga­re ut och republikan­erna har möjlighet att behålla övervikten.

TILL DEMOKRATER­NAS FÖRDEL hör att fler väljare uppger att de är demokrater (47 procent) än republikan­er (41 procent). Men till republikan­ernas fördel hör att deras väljare har högre valdeltaga­nde än demokrater­nas. Mobiliseri­ng är viktigt i ett val som vanligtvis samlar färre väljare än presidentv­alen. Ett problem för de etablerade är att alltfler kallar sig oberoende när de inte måste välja mellan de två dominerand­e partierna. Det skapar osäkerhet om vilket väg dessa oberoende går eller om de väljer att stanna hemma.

Till demokrater­nas fördel hör också att Donald Trumps popularite­tssiffor är låga. Ett genomsnitt av alla mätningar ger honom 44 procent positiva och 53 procent negativa markeringa­r.

Nerverna hos båda partierna finns på ytan.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Grafik: DAN-TAGE AUGUSTSSON Arkivbild: SUSAN WALSH ??
Grafik: DAN-TAGE AUGUSTSSON Arkivbild: SUSAN WALSH
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden