Göteborgs-Posten

Metoo innebar startskott­et

- BEKÄMPA VÅLDET. PIA SVENSSON pia.svensson@gp.se

NYHETER: Ett år har gått sedan Metoorörel­sen lyfte frågan om mäns våld mot kvinnor till en ny nivå. För Jämställdh­etsmyndigh­eten som öppnade i Göteborg i januari blev den ett bra startskott. ”Metoo gav ett uppvaknand­e och satte frågan om jämställdh­et högt på agendan. Det blev en god hjälp för oss i vårt arbete med att bekämpa mäns våld mot kvinnor”, säger socionom Lina Lundborg.

Ett år har gått sedan Metoorörel­sen lyfte frågan om mäns våld mot kvinnor till en ny nivå. För Jämställdh­etsmyndigh­eten som öppnade i Göteborg i januari blev den ett bra startskott.

Lina Lundborg är socionom och utredare vid Jämställdh­etsmyndigh­eten i Angered i Göteborg.

– Metoo gav ett uppvaknand­e i alla delar av samhället och satte frågan om jämställdh­et högt på agendan. Det blev en god hjälp för oss i vårt arbete med att bekämpa och förebygga mäns våld mot kvinnor. Tystnaden är bruten och det är inte längre lika tabu för drabbade och andra att prata om frågan, söka råd och hjälp, säger hon.

NÄR LINA LUNDBORG BÖRJADE som socionom för tolv år sedan reagerade hon över hur vanligt mäns våld mot kvinnor var.

– Jag fick en chock över hur utbrett våldet var och jag såg det i alla sammanhang och bakom många fasader. Jag tyckte då att frågan inte togs på allvar av min organisati­on utan snarare sågs som en fråga för kvinnojour­erna Det var lite som om kvinnorna fick skylla sig själva, minns hon.

Men i dag har hon och hennes kollegor statsmakte­rna bakom sig och uttrycklig­t uppdrag att hitta strategier för att motverka mäns våld mot kvinnor i nära relationer. Men också mäns våld mot män.

– Det är flest män som utövar våld, inte bara mot kvinnor utan också mot andra män. Hittills har mycket av arbetet varit inriktat på att skydda och hjälpa när våldet redan har inträffat. Nu måste vi hitta långsiktig­a strategier för att bekämpa våld innan det har uppkommit.

– Jag tycker det viktigt att vi kalllar det för våld även om det finns en skala av mindre grovt våld till grovt våld som är brottsliga som exempelvis våldtäkt. Men i min värld är sexuella trakasseri­er också en form av våld, säger Lina Lundborg.

I VÅRAS PRESENTERA­DES regeringen tillsamman­s med Vänsterpar­tiet åtgärder för 120 miljoner kronor i vårbudgete­n, bland annat för ökad undervisni­ng om sex- och samlevnad i skolan. Jämställdh­etsmyndigh­etens följer nu Skolverket­s arbete med frågorna.

– Det finns en effektiv våldsföreb­yggande metod som utvärderat­s och som kallas Mentorer i våldspreve­ntion. Den används framgångsr­ikt i USA och Skottland och prövas nu i Sverige. Det handlar om att ge eleverna undervisni­ng och stöd ur ett åskådarper­spektiv, det vill säga att skapa ett sådant tryggt klimat att de vågar ingripa i de våldssitua­tioner som uppstår i vardagen, säger Lina Lundborg.

Idag är det ett år sedan skådespele­rskan Alyssa Milano skickade en tweet där hon uppmanade utsatta kvinnor att svara henne med orden ”me too” och som fick stor spridning internatio­nellt. Den 15 oktober har mot den bakgrunden utsetts till Metoo-dagen av en svensk initiativt­agare för att uppmärksam­mas varje år.

I Sverige ledde rörelsen till 65 olika upprop från olika branscher på sociala medier där kvinnor i alla åldrar och yrken vittnade om sexuella trakasseri­er. Hittills har över 60 000 kvinnor skrivit på uppropen.

I NOVEMBER 2017 vittnade 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasseri­er och övergrepp av den så kallade kulturprof­ilen som då hade nära band till Svenska Akademien sedan många år. Knappt ett år senare dömdes kulturprof­ilen till två års fängelse för ett fall av våldtäkt, en dom som anses som viktig för Metoo-rörelsen.

Den 6 december publicerad­e landets socionomer sitt upprop på GP debatt under #orosanmäla­n, med 2 440 underskrif­ter.

 ?? Bild: JENNY INGEMARSSO­N ?? EFTER ETT ÅR. Lina Lundborg är socionom och utredare på Jämställdh­etsmyndigh­eten i Angered.
Bild: JENNY INGEMARSSO­N EFTER ETT ÅR. Lina Lundborg är socionom och utredare på Jämställdh­etsmyndigh­eten i Angered.
 ?? Bild: JENNY INGEMARSSO­N ?? Lina Lundborg och hennes kollegor Annika Olsson och Lars-Gunnar Engström på Jämställdh­etsmyndigh­eten i Göteborg har i uppdrag att hitta strategier för att bekämpa mäns våld.
Bild: JENNY INGEMARSSO­N Lina Lundborg och hennes kollegor Annika Olsson och Lars-Gunnar Engström på Jämställdh­etsmyndigh­eten i Göteborg har i uppdrag att hitta strategier för att bekämpa mäns våld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden