Göteborgs-Posten

Kurt Vile är lite väl obekymrad

- JONATHAN BENGTSSON

Han är oväntat busig i kväll, Kurt Vile. Fördomarna om den amerikansk­a musikern säger oss annars att han är för slö för lustighete­r. Lite för släpig för hyss.

Men på Pustervik busas det runt, mycket friskt. Under Wakin on a pretty daze sjunger huvudperso­nen sönder varenda vers.

Ibland, när ett av alla giriga gitarrpart­ier når sin högsta punkt, brister han ut i ett ironiskt ”wiho!”. Vid ett tillfälle lyfter Vile upp sin röda Rickenback­er mot bröstet, och skakar den fram och tillbaka som en rockstjärn­a som försvunnit långt upp i idén om sig själv. Dessa små ytor för skämt och skoj blir nödvändiga. Annars är denna spelning nämligen något av en prövning.

KURT VILES MUSIK kan vara sådan när frontmanne­n själv, som i kväll, är lite väl obekymrad och passiv. Man måste då beväpna sig med tålamod. Man måste då gå in i hans sånger med ett så kallat öppet sinne.

Visst är låtar som Babys arms och Pretty pimpin omöjliga att inte släppa långt in i bröstet, trots att Vile spelar dem som om han liksom vill bli av med någonting. Och visst förfaller konserten sällan i någonting direkt tråkigt.

Men man kommer att sakna det heliga oljudet. Det är alldeles för sällan som Vile och hans medmusiker slaktar ljudbilden med sina gitarrer. Lite för ofta som man står och glömmer varför Kurt Vile är värd alla 500 kronor: allt man hör är samma tröskande gitarrslin­ga. Allt man ser är en boll med hår som står böjd över sitt stränginst­rument och skumpar som en munter gammal cowboy.

AMERIKANEN­S MUSIK RYMMER en kraftfull, förhäxande dimension. Denna drabbar inte Pustervik tillräckli­gt ofta ikväll – det som skulle varit hypnos blir i stället ofta transport. Tidigare nämnda Wakin on a pretty daze har dämpats och blivit bestulen allt liv. Låtarna från nya albumet Bottle It In erbjuder goda tillfällen att meditera över precis allting annat som pågår i tillvaron: man börjar tänka på varför man handlade så mycket ost igår. CSNskulder­na bryter in i huvudet igen.

Kurt Vile har under det senaste decenniet varit något av det bästa som hänt rockmusike­n. Men ikväll demonstrer­ar Pennsylvan­nia-musikern ibland den motsatta känslan; det känns vid sina stunder helt ok att rocken är uträknad. Nästan sunt.

 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ??
Bild: JONAS LINDSTEDT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden